Bierfans schenken 4.250 euro aan goede doelen

15 augustus 2021 | 12u34 | Gepost door redobra@telenet.be
Bier voor het goede doel in Aarschot
Zaterdag 14 augustus 2021 schonken de bierfans van de Straffe Streekbieren Facebookgroep in café en microbrouwerij Den Druppel 5 keer 850 euro aan 5 goede doelen.
Foto: Steven Loockx

De Facebookgroep ‘Straffe Streekbieren’ bestaat sinds 2009 en telt ondertussen meer dan 13.600 bierliefhebbers. Deze groep heeft tot doel de bierbeleving, bierpassie en bierervaring(en) zo breed mogelijk te delen. België geniet tenslotte wereldfaam op het vlak van biercultuur. Dit alcoholische drankje wordt in onze contreien al gesmaakt sinds de vroege middeleeuwen. Dus belangrijk om één van onze nationale fierheden te etaleren.

Dat we er moeten zijn voor elkaar, zeker als het moeilijk gaat, werd in 2020 plots heel duidelijk door de coronapandemie. In tijden van nood moeten mensen klaarstaan om elkaar te helpen. Ook de bierliefhebbers toonden graag hun warm hart voor het goede doel. In 2020 focuste ‘de warmste week’ op de persoonlijke inzet om elkaar te helpen. Het ging er om rechtstreeks anderen te helpen, bijvoorbeeld door iets te bouwen, koken of organiseren voor een project in je buurt.

Omdat daardoor heel wat kleine ‘goede doelen’ in de kou bleven staan, besloten de beheerders van de Facebookgroep ‘Straffe Streekbieren’ een bier te laten brouwen waarvan de opbrengst naar één of meerdere organisaties ging. De beheerders van de Facebookgroep ‘Straffe Streekbieren’ lieten een bier brouwen waarvan de opbrengst naar 5 goede doelen gaat. Het bier, een tripel, bleek volgens een enquête onder de meer dan 13.600 leden de meest favoriete biersoort. De verkoop van 2.000 liter Straffe Streekbieren tripel ’21 bracht uiteindelijk netto 4.250 euro op. Hierdoor kunnen de bierfans aan elk goed doel 850 euro schenken.

Bierfans en leden van de Facebookgroep ‘Straffe Streekbieren’ mochten goede doelen voorstellen waarvan er 5 van werden weerhouden:

  1. Vzw VillaMax is een jonge en dynamische organisatie die unieke en kosteloze (zorg)vakanties aanbiedt aan 6 gezinnen uit het hele land met een ernstig ziek kind en die gezien de omstandigheden weinig mogelijkheden hebben om er een weekje tussenuit te zijn. VillaMax zorgt voor meer dan alleen maar het verblijf! De meerwaarde om 6 gezinnen tegelijkertijd op vakantie te laten komen zit o.a. ook in het opbouwen van een netwerk. Zo kunnen ze hun verhaal kwijt, is er veel begrip voor elkaars situatie, vinden ze extra steun bij elkaar, worden er vaak (h)echte vriendschappen opgebouwd.
     
  2. De Genietfabriek: in de Mistel verblijven mensen met een niet aangeboren hersenletsel. Veelal mensen zoals wij die door het lot getroffen zijn en geen “gewoon” leven meer kunnen leiden. Ze verblijven in een aan hun noden aangepast centrum. Marion Van Zon zet al enkele jaren haar schouders onder deze organisatie en bezoekt jaarlijks deze toffe bende tijdens hun vakantie. Het zet haar telkens weer met 2 voeten in de realiteit van hoe het leven anders kan verlopen door een toeval. Wees content en geniet van het moment. Ze leerde er Bert kennen die nog één grote droom had: nog één keer met de vlieger op vakantie gaan. Anders dan in onze leefwereld waar “the sky the limit” is, ging Marion op zoek naar een aangepast verblijf en vlucht om zijn droom waar te maken. En die dromen waarmaken doet ze niet enkel voor Bert maar ook voor alle medebewoners.
     
  3. Dierenopvang Lamana: opgericht in 2018 door Sofie Senden. Dierenopvang Lamana is een opvang voor gewonde, gehandicapte en verwaarloosde dieren. Inmiddels wonen er meer dan 70 dieren in de opvang, allemaal met een naam en een verhaal die we kennen van soms schrijnende beelden op het nieuws. Er verblijven schapen, geiten, varkens, ezels, knaagdieren en pluimvee. De dieren worden met veel liefde verzorgd en blijven hier hun hele verdere leven.
     
  4. VZW Zonnekamp is een vereniging die elk jaar een 10-daagse zomervakantie organiseert voor personen met een mentale en eventueel ook fysieke beperking. Ze bieden een vakantie op maat die ouders/broers/zussen de tijd geven om even zorgeloos te genieten. Samen met de kinderen van de organisatoren ervaren ze hoe fijn het is met iedereen(!) samen op kamp te gaan. Een voorbeeld van een inclusieve samenleving.  
     
  5. Hachiko vzw leidt hulphonden, epilepsiehonden en instellingshonden op voor personen met een motorische beperking. Ze zijn van onschatbare waarde voor hun baasjes zowel praktisch als emotioneel en kwispelen van werkplezier. De opleiding van deze honden duurt ongeveer twee jaar. Daarna worden ze levenslang opgevolgd door onze organisatie. Een assistentiehond die de opleiding voltooide en levenslang opgevolgd wordt, kost onze vereniging ongeveer € 25.000. Dit bedrag wordt gedragen door sponsoring, acties en gulle giften van mensen die geloven in de onmisbare meerwaarde van assistentiehonden. Hachiko vzw kiest bewust voor een dienstverlening zonder financiële drempel en schenkt haar kwispelende helpers gratis aan hun baasjes.

Dat de betrokken verenigingen zeer blij waren met hun  cheque was maar al te duidelijk. Een straffe actie met een knap resultaat.

Lees meer over