Bedenker Huiskamerquiz komt nog een laatste keer met een nieuwe formule en gaat op zoek naar de Ambassadeur van Aarschot

Stefaan Andries komt nog één laatste keer met een quiz, deze keer vanuit het CC Het Gasthuis in Aarschot.
Stefaan Andries, de quizmaster die tijdens de lockdown de Huiskamerquiz presenteerde vanuit Aarschot en later nog met andere initiatieven kwam, pakt nog een laatste keer uit met een groots opgezette online quiz zaterdag 24 april. Dan presenteert hij de ‘Aarschot Online Quiz’ en gaat hij op zoek naar de ambassadeur voor de stad. “Daarna is het echt eventjes goed geweest.”

In april en mei 2020 kwam Andries met de Huiskamerquiz, wat oorspronkelijk klein begon groeide uit tot een online event waaraan duizenden mensen deelnamen. “Dat was heel leuk om doen maar na tien afleveringen vond ik het goed geweest. Later bedacht ik De Camperquiz waarbij we met een mobilhome het land doorkruisten en vanop verschillende locaties de vragen stelden, we stonden onder andere in Durbuy en Aarschot. Recent deed ik nog een quiz ten voordele van Apojo die in Aarschot woongelegenheid aanbieden voor mensen met een beperking.”

Veel BV's wilden vragen stellen

Sluitstuk wordt nu dus de Aarschotse quiz die Andries streamt vanuit het cultureel centrum Het Gasthuis en er woensdag 21 april al druk aan de slag was met de voorbereidingen en enkele opnames. “We spelen acht rondes met telkens 12 vragen, daar zitten er ook tussen voor kinderen zodat die ook kunnen mee spelen. Een deel van de vragen gaan specifiek over Aarschot, anderen dan weer niet. Wat ik vooral heel fijn vindt, is dat heel veel bekende Aarschottenaren meteen wilden meedoen. Zo bijvoorbeeld stelt VRT nieuwsgezicht Goedele Wachters een vraag maar ook Roland Liboton, die oorspronkelijk van Aarschot is, is van de partij, net als Freek Braeckman. Zelfs Greet Dekeyzer stelt vanuit de VS een vraag. Ook mensen die vroeger in de stad woonden en er bekendheid genoten maar nu elders in de wereld wonen wilden meteen mee doen, dat doet natuurlijk veel plezier dat je het één keer vraagt en die dat meteen zien zitten. Een bekende chirurg, ik ga nog niet verklappen wie, stelt zijn vraag vanuit het operatiekwartier, dat is toch super.”

De quizmaster wilde ook voetballer Timmi Simons er graag bij maar die was moeilijker te strikken. “Niet dat hij niet wilde maar zijn agenda zit overvol. Ik had al een vervangend filmpje met iemand anders maar dinsdagavond belde hij om te zeggen dat hij het meteen zou opnemen. Het doet mij deugd om te zien dat al die mensen gemotiveerd zijn en hieraan willen deelnemen.”

Wie wordt Ambassadeur van de stad? 

Minstens even gedreven is de ploeg achter de quizmaster. “Zonder hen zou ik het niet redden, evenmin zonder de lokale handelaars die meteen bereid waren om een aantal prijzen te schenken voor onze tombola, iedereen die zich inschrijft neemt hieraan automatisch deel. We mogen zelfs een airco weggeven en in totaal hebben we voor ruim 5000 euro aan prijzen. In ruil maakten wij een filmpje om hen te ondersteunen in deze moeilijke coronatijden.”

De uiteindelijke Ambassadeur van de stad is hij of zij die de meeste vragen over de stad, niet de anderen, juist heeft. Voor Andries is de Aarschotse quiz het sluitstuk van zijn online events, vraag is hoelang dit precies gaat duren. “Ik heb hier echt veel werk in gestoken, met 100 uur kom je er niet maar dat geldt ook voor alle andere mensen die hieraan meewerken. Na dit weekend ga ik mij even concentreren op mijn job (Andries werkt in de consultancy sector) maar wellicht kom ik later met iets nieuws, dat zal wel eerder voor het najaar zijn. Oh ja, aan het einde van de quiz heb ik nog een verrassing maar dat is, vertel ik voorlopig aan niemand (lacht).)

Inschrijven kan nog via de website en kost 5 euro, de plaatsen zijn beperkt want er kunnen maar 500 mensen inschrijven, die dan wel met meerderen kunnen deelnemen, zolang het maar een coronaproof bubbel is. “Het inschrijvingsgeld dient enerzijds om onze onkosten te dekken maar als er overschot is geven we dat aan een goed doel, wat dat wordt, moeten we nog bepalen.”

De quiz wordt gestreamd op zaterdag 24 april om 20 uur en duurt zo’n 2,5 uur.

Lees meer over