Aarschot treurt om Edward (Warre) Moons

6 november 2021 | 13u51 | Gepost door redobra@telenet.be
Warre op zijn favoriete plek, zijn atelier op zolder
Op vrijdag 5 november 2021 is Edward Moons of door velen Warre Moons genoemd, overleden. Het nieuws kwam bij zijn directe kennissenkring , die door de familie op de hoogte werden gebracht, zeer hard aan. Warre heeft enorm veel bijgedragen aan het culturele aspect van de stad en er toe bijgedragen dat Aarschot een heuse culturele stad kan genoemd worden. 

In de stad Aarschot en in vele kunst- en andere culturele kringen in de verre regio zullen er heel wat treuren om het overlijden van Warre Moons. De man heeft steeds veel betekend voor de cultuur in Aarschot en omgeving. Hij was bovendien een echte volksfiguur, een man met immens veel bagage over kunst, maar ook veel andere dingen. Over zijn kunstwerken, met een zeer belangrijk deel ook de werken die hij maakte over de Holocaust, hoorde je niets dan lof. 

Vroegere reacties van kunstkenners:

De werken van Edward Moons bezitten de zeldzame eigenschap door de evolutie heen een sterke identiteitsbepaling in te houden.  Of het nu gaat om landschappen of personages, zijn werk is een afdruk van zichzelf, elk schilderij is een zelfportret.  Deze eigenschap geeft aan de werken van Moons een immense kracht, maar ontbloot tegelijk de zwakte van de kunstenaar als kwetsbaar persoon ten opzichte van de toeschouwer.  Immers, wie Edward Moons beter kent, weet dat hij niet anders kan dan zijn verwachtingen, angsten, vreugden en verwonderingen in vorm en kleur weer te geven; een activiteit die door de omgeving talent genoemd wordt maar door de betrokkene als een voortdurende gedwongen confrontatie met zichzelf ervaren wordt. (Ludo Nijs)

In alle werken zijn de verwachtingen, de onzekerheden, de angsten maar ook de vreugden en verwonderingen uitgedrukt in vorm en kleur.  Zijn vorm, zijn kleur, want nooit leunt hij aan bij modeverschijnselen, nooit is hij te vangen in één of ander “isme”, nooit geeft hij toe om een doek of tekening “commercieel” te maken.  Het werk is zoals de Warre is en hij is zoals zijn werk.  Authentiek, origineel, zichzelf blijvend.  Er is geen groter compliment, vind ik, voor een kunstenaar. (Marcel Van Passel)

Kunstbabbel

Maar velen kennen Warre ook als de man die vele jaren lang bekende kunstenaars, artiesten, politici en tv-persoonlijkheden naar Aarschot bracht voor de maandelijkse kunstbabbel. Die kunstbabbel kon hij, met pijn in het hart, op een bepaald ogenblik niet meer zelf doen door een ziekte. Hij genas gelukkig toen hiervan en nog recent kon hij zijn werken in de etalages van de Aarschotse winkels en horecazaken tentoon stellen.

In de volgende editie van Passe-partout Aarschot-Haacht brengen we een overzicht van het leven en werk van Warre.

Vanuit de redactie wensen wij de familie en vrienden alvast veel sterkte toe bij dit verlies.

Lees meer over