Aarschot start proefproject peukenzuilen

Peukenzuilen op komst in Aarschot
Per dag belanden in Vlaanderen alleen al zowat 100.000 peuken op straat. Slechts 20% van de sigarettenpeuken komen ‘correct’ in het restafval terecht. Volgens OVAM is de sigarettenpeuk de grootste vervuiler. Daar wil de stad Aarschot iets aan doen.

Volgens OVAM is de sigarettenpeuk de grootste vervuiler. Niets is zo vervuilend. Zelfs een beetje regen is voldoende om de gifstoffen die een sigarettenpeuk bevat, in ons grondwater terecht te laten komen. Burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD): “Ook onze stationsomgeving ligt er vaak met peuken bezaaid bij. Daarom hebben we nu samen met Fresh Tray Services een proefproject opgestart waarbij we drie peukenzuilen plaatsten. Zo houden we de ingezamelde sigarettenpeuken gescheiden van het andere afval.”

Verzamelen en recycleren
Isabelle Dehond, schepen van Afval (Open VLD), legt uit: “De drie brandwerende peukenzuilen kunnen elk tot 2.000 peuken bevatten. Door de kleine opening in de zuil kan er ook geen ander afval in terechtkomen. De cassette aan de binnenkant van de zuil verbergt de peuken en houdt de slechte lucht vast. De drie recyclagezuilen worden tweewekelijks geledigd en onderhouden. De lediging van de zuilen gebeurt bovendien eco-vriendelijk met een voertuig op gas.”

De ingezamelde peuken worden voor recyclage afgevoerd en verwerkt tot een grondstof die onder meer in 3D-printers gebruikt kan worden. Op die manier worden alle onderdelen van de oude sigaretten hergebruikt. 

Testfase
“De testfase in onze stad zal twee maanden lopen. Ook voor de Grote Markt en andere locaties zullen we nog bekijken welke maatregelen we kunnen nemen”, besluit burgemeester Rutten.

Heb je vragen? Neem dan contact op met de dienst Leefmilieu via milieudienst@aarschot.be.

Lees meer over