Aarschot stapt in proefproject luchtreinigers in de klas

21 januari 2022 | 15u01 | Gepost door redobra@telenet.be
Project luchtreinigers in school Elzenhof
De stad Aarschot stapt mee in het internationale proefproject van professoren Bert Blocken en Marc Van ranst om lucht in de klaslokalen te reinigen.

Het is bekend dat het coronavirus zich verspreidt via aerosolen. Daarom ook dat verluchting noodzakelijk is, zo ook in klaslokalen. Dit werd tot nog toe gedaan door de ramen open te zetten, maar in de winter is dat niet zo leuk voor de kinderen en leerkrachten. Vandaar ook het initiatief en project van de twee professoren.

Luchtreinigers nemen de aerosolen op uit de lucht en zorgen er zo voor dat de lucht opnieuw virusvrij wordt. Zo verbeteren ze dus de luchtkwaliteit en kunnen ze een heel aantal besmettingen in scholen voorkomen. De stad is ervan overtuigd dat de scholen op die manier kunnen openblijven. De luchtreinigers spelen zo een cruciale rol in de strijd tegen corona.

Investering in wetenschap én jeugd

De stad investeert €65.000 en koopt daarmee 14 krachtige, stille en hoogkwalitatieve luchtreinigers aan. Die zijn allemaal in de stedelijke school Elzenhof geïnstalleerd, waardoor elk lokaal van de school uitgerust is met een reiniger. “Het team van wetenschappers zal hier metingen uitvoeren om na te gaan wat de effecten qua luchtzuivering in de klaslokalen zijn. Op basis van de resultaten zal de stad samenzitten met de andere Aarschotse scholen om na te gaan hoe dit project verder uitgerold kan worden", zegt schepen van Onderwijs Geert Schellens.

“De stad Aarschot is één van de allereerste steden om dit project volop te steunen”, vult professor Bert Blocken aan. “De stad heeft gekozen voor heel krachtige apparaten met een lange levensduur. Wij starten zo snel mogelijk met onze metingen.”

De stad is fier op haar pionieren. “Onze stad vervult met deze investering een echte pioniersrol. We slaan ook meteen twee vliegen in een klap: we helpen de wetenschap én we geven meer perspectief aan onze schoolgaande jeugd. We zorgen er uiteraard ook voor dat de ouders op de hoogte zijn en informeren de leerlingen over het project aan de hand van interactieve infosessies", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten.

Lees meer over