Aarschot maakt alle speeltuinen rookvrij

Alle speeltuinen in Aarschot rookvrij
De stad Aarschot vindt het belangrijk dat kinderen in een rookvrije omgeving kunnen spelen. Daarom maakt ze nu alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten rookvrij. De stad hoopt dat de rokers hier rekening mee houden.

Het idee van het rookvrij maken van de Aarschotse speeltuinen komt er mee door het initiatief 'Generatie Rookvrij'. Dat is een brede beweging van burgers en organisaties die streven naar een rookvrije samenleving. Ze vinden dat kinderen het recht hebben om rookvrij op te groeien. Belangrijk bij hun visie is dat zien roken, doet roken.

Generatie Rookvrij wil daarom elk kind, geboren vanaf 2019, rookvrij laten opgroeien. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm over roken te leren, zijn ze weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. Generatie Rookvrij wil daarom zoveel mogelijk plaatsen waar veel kinderen en jongeren komen, rookvrij maken.

Rookvrije speelterreinen in Aarschot

“We zetten mee onze schouders onder het project ‘Generatie Rookvrij’. We willen onze inwoners op die locaties bewust maken van de aanwezigheid van kinderen en hen vragen om niet in het bijzijn of het zicht van die kinderen te roken", zegt burgemeester Gwendolyn Rutten (Open VLD). “In de zomer van 2019 maakten we Speeltuin Bekaf al rookvrij. In het voorjaar van 2021 kreeg dit nog uitbreiding met de Stapsteen (Rillaar), ’t Bijenspoor (Ourodenberg), het Huis Verdonk (Langdorp), het L. Verlindenplein (Gelrode), de Museumtuin (Aarschot-centrum), het Fabiolaplein, (Aarschot-centrum), de sporthal (Demervallei) en het stadhuis.”

Na de positieve evaluatie van deze plekken wil de stad nog een stapje verder gaan. Vorige zaterdag, op de Internationale Dag van de Rechten van het Kind werd beslist om over heel Groot-Aarschot alle speelterreinen rookvrij te maken. Ook de zone voor de bibliotheek en het museum zijn nu rookvrij. 

Gezonde en veilige speelomgeving

“We willen dat kinderen in een veilige, gezonde en dus ook rookvrije omgeving kunnen spelen. Ze brengen heel wat tijd door op de speelterreintjes in hun buurt. De coronacrisis heeft nog eens duidelijk gemaakt hoe belangrijk deze ruimtes voor kinderen zijn”, zegt schepen van Welzijn Nicole Van Emelen (Vooruit). “Daarom sloegen de dienst Samenleven, jeugdcentrum De Klinker, de Welzijnsraad en Logo Oost-Brabant de handen in elkaar om alle speelterreinen in Aarschot en de deelgemeenten rookvrij te maken.”

Kinderraad enthousiast

“Ook onze kinderraad kan zich vinden in het project ‘Generatie Rookvrij’. Deze raad van kinderen uit verscheidene Aarschotse basisscholen werken aan het thema milieu. Om hun enthousiasme voor dit project te tonen, waren er ook enkele kinderen aanwezig toen we het Speelschip in het Stadspark officieel rookvrij maakten”, zegt schepen van Jeugd Geert Schellens (Vooruit).

Meer info over Generatie Rookvrij:  www.aarschot.be/generatie-rookvrij

Meer info over de speelterreintjes in Aarschot: www.jcdeklinker.be

Lees meer over