Aarschot gastheer voor het hoogtepunt van de Vlaamse loopweken voor scholen

Vlaamse loopweek in Aarschot
Op donderdag 23 september 2021 werd er weer volop gelopen op het terrein van het Elzenhof. Maar liefst 1200 kinderen kwamen deelnemen aan de loopbeleving. Aarschot is dan ook gastheer dit jaar.

De scholen nemen terug massaal deel aan de Vlaamse loopweken voor scholen. Na een jaar met weinig sportmogelijkheden mogen de kinderen en jongeren zich weer volop uitleven tijdens de Vlaamse loopweken voor scholen.

"Het is een hoogtepunt voor de vele kinderen en jongeren en gelijk ook een startschot van een nieuw schoolsportjaar", zegt Philippe Paquay, administrateur-generaal Sport Vlaanderen. "Er zijn maar liefst 222.564 voorinschrijvingen in het basisonderwijs en 36.390 in het secundair onderwijs, verdeeld over 287 gemeenten."

Aarschot, als grote scholenstad is daar een van en laat op donderdag 23 september maar liefst 1.200 leerlingen deelnemen aan de loopbeleving. Aarschot was dan ook een trotse gastheer van dit vernieuwde project.

Vlaamse loopweek uitgebreid

De Vlaamse loopweken, de naam is gewijzigd want we trekken de loopweek van vroeger door naar maar liefst 4 weken, zorgen voor een sportief feest voor de kinderen en de jongeren", zegt Urbain Lavigne, voorzitter MOEV. "Met de uitbreiding naar die langere periode kunnen we ook de gemeenten vragen om diverse alternatieve loopvormen te organiseren in plaats van de traditionele veldloop. Beleving moet hier centraal staan."

Uitdagingen

Het digitale vervangingsprogramma van het vorig schooljaar wordt door MOEV niet volledig uitgewist. Er werd zo terug een leuk pakket beweeguitdagingen door MOEV voorzien. "Basisscholen kunnen kiezen om met de klas de hoogte van vier verschillende bergtoppen te stappen of te lopen. De klassen stellen hiervoor een parcours samen in de nabije schoolomgeving. Daarbij is het dan de bedoeling om 200 minuten te stappen of lopen over maximaal 20 dagen", zegt Lavigne.

Voor de secundaire scholen werd de digitale beweeguitdaging 'MOV to the moon and back' uitgewerkt. Hierbij kunnen de jongeren ten voordele van een goede doel, namelijk de jeugdorganisatie vzw Habbekrats. De leerlingen kunnen zich hiervoor gratis registreren op het platform 'Moving Lives' en via deze beweeguitdaging samen maar liefst 768.800 km wandelen of lopen.

Partners van de Vlaamse Loopweken

Partnerss Vlaamse loopweken
Vlaams loopweken 2021 voorgesteld in Aarschot

Lees meer over