Aarschot gaat socioculturele verenigingen steunen bij heropstart

12 februari 2021 | 13u21 | Gepost door dvdg.media@tel…
Subsidies voor socioculturele verenigingen
Tijdens de gemeenteraad van donderdag 11 februari 2021 keurde de raad unaniem het plan goed om socioculturele verenigingen financieel te helpen bij de heropstart.

De langdurige coronacrisis heeft een zware impact op het lokale verenigingsleven. De werking en de activiteiten van de meesten liggen momenteel volledig stil. Met de vaccinatiecampagne is er eindelijk perspectief op een heropstart. Daarom wil de stad Aarschot haar lokale socio-culturele verenigingen financieel ondersteunen, zodat ze met zekerheid kunnen heropstarten wanneer dat mogelijk is.

Steunmaatregelen voor verenigingen
Volgens burgemeester Gwendolyn Rutten speelt het bloeiend verenigingsleven een grote rol in de levendigheid van Aarschot: “Sinds de eerste lockdown hebben de verenigingen jammer genoeg enorme schade geleden onder de coronacrisis. Wij willen voorkomen dat ze hun werking en activiteiten voorgoed stopzetten, want ze zijn belangrijk voor Aarschot. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het Aarschots DNA. Actief zijn binnen een vereniging kan bijdragen tot de ontplooiing van de inwoners en hun welzijn in het algemeen. We moedigen hen aan om herop te starten. Daarom voorzien we verschillende steunmaatregelen. Als de nodige versoepelingen doorgevoerd zijn zal de stad ook extra ondersteuning bieden in de vorm van draaiboeken en nieuw materiaal in de uitleendienst. Meer informatie hierover volgt later.”

Renteloze leningen
In april 2020 keurde de gemeenteraad het reglement goed voor renteloze leningen aan verenigingen. Het is moeilijk voor verenigingen om bij de banken een lening te bekomen voor de ontwikkeling van hun activiteiten. Daarom voorziet de stad tot en met 2025 elk jaar 100.000 euro in haar meerjarenplan voor deze renteloze leningen.

Subsidie onderhoud trage wegen
Op 1 juni 2020 trad het subsidiereglement in voege voor verenigingen en landbouwers die het onderhoud van één of meerdere trage wegen voor hun rekening nemen. Tot en met 2025 kunnen ze een vergoeding per lopende meter ontvangen. Voorwaarde is wel dat het onderhoud op een duurzame manier gebeurt, zonder gebruik te maken van herbiciden.

Heropstartpremie en schadepremie
“Naast de bestaande steunmaatregelen voorziet de stad nu ook twee nieuwe premies specifiek voor de socio-culturele verenigingen: een heropstartpremie en een schadepremie,” vervolgt de burgemeester. De gemeenteraad keurde het reglement voor deze premies goed op 11 februari. We maken hier nu al werk van, zodat hun heropstart vlotter kan verlopen. We hopen dat de socio-culturele verenigingen met deze steun een duurzaam herstel van hun basiswerking kunnen realiseren.” De heropstartpremie bedraagt 200 euro. De socio-culturele verenigingen kunnen dit bedrag gebruiken voor de heropstart van hun activiteiten en werking, wanneer dat mogelijk is. De schadepremie varieert tussen 500 en 5.000 euro. De grootte van de premie wordt berekend op basis van de schade die meetbaar, tastbaar en aantoonbaar is.

Premie aanvragen
Elke socio-culturele vereniging kan tot 31 maart 2021 een heropstartpremie en/of schadepremie aanvragen. Je dient je aanvraag in via www.aarschot.be of via de dienst Cultuur. Het aanvraagformulier voor de schadepremie moet ook bewijsstukken en betalingsbewijzen bevatten die de schade aantonen. De stad houdt rekening met de geleden schade vanaf 13 maart 2020 tot en met 31 december 2020. Meer informatie Vragen of opmerkingen? Neem contact op met de dienst Cultuur via cultuurcoördinatie@aarschot.be of via 016 56 97 09.

Lees meer over