Zorghoeve eindelijk officieel geopend, lintje moest al begin 2020 worden doorgeknipt

Zorghoeve
Marc Dekeyser (48) en Iris Cornelis (49) van De Zorghoeve vzw in Kortenaken kijken er al anderhalf jaar naar uit maar eindelijk kunnen ze op zaterdag 7 augustus hun dierenasiel officieel openen, inclusief de speelweide. Een dag eerder organiseren ze een rommelmarkt. In het asiel vangt het koppel zowel honden, katten en boerderijdieren op die elders geen plek meer hebben om allerlei redenen. “Wanneer we mishandelde dieren binnenkrijgen, bloedt telkens weer ons hart.”

Marc en Iris openden eigenlijk al de deuren in januari 2020 maar door de coronacrisis konden ze tot nog toe geen plechtig moment organiseren. “Voordien hadden we een dierenasiel in Langdorp overgenomen nadat de vorige eigenaar ermee stopte. Uiteindelijk zijn we dan hier in Kortenaken beland, de tocht was er eentje met hoogten en laagten. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost maar als ik nu het resultaat zie, ben ik blij dat we hebben doorgezet. Wanneer de ene het even niet zag zitten, trok de andere hem erdoor. We hebben ook veel aan onze vrijwilligers die hier een handje komen helpen. We hebben zo’n 15 vaste mensen die hier wekelijks komen helpen, anderen springen binnen wanneer ze kunnen. Zonder hen zouden we het niet redden”, vertelt Iris.

70% van dieren werden in beslag genomen

In totaal kunnen ze een 25-tal honden opvangen en een 30-tal katten. “We hebben ook 3 hectare grond waar de boerderijdieren terechtkunnen. Dat lijkt veel maar een zestal maanden geleden bijvoorbeeld liepen hier 70 schapen rond na een inbeslagname. Dat laatste moeten we zeer regelmatig doen, 70% van de dieren hier werden in beslag genomen, en soms zie je dan trieste taferelen. Onlangs was er een eigenaar die één van zijn honden terugkreeg maar toen hij die kwam ophalen, wilde het dier niet mee, dan is het moeilijk om niet te reageren. We zien veel verwaarlozing hoor. Sommige honden kruipen in het begin volledig in hun schelp maar als je die dan langzaam weer ziet openbloeien maakt dat veel goed”, gaat Marc verder.

Lees verder onder de foto. 

Zorghoeve
Zo'n 70% van de dieren bij Marc en Iris komen uit inbeslagnames.

Professionele hulp van Toscanzahoeve

Op de officiële opening zullen ook vertegenwoordigers van de Toscanzahoeve, een centrum voor mens en dier in Aarschot, aanwezig zijn. “Zij sponsorden de speelweide voor de honden en wij werken veel met hen samen. Hun experts komen de honden hier bijvoorbeeld testen en geven ons dan een lijstje van punten waarop we met de dieren moeten werken. Wanneer er een dierentherapeut nodig is, kunnen we hiervoor ook bij hen terecht. Dieren worden pas voor adoptie aangeboden als we zeker zijn dat ze ervoor klaar zijn. Ook inbeslaggenomen dieren komen hiervoor in aanmerking maar pas wanneer de rechter geoordeeld heeft dat de eigenaar ze niet terugkrijgt, dat gebeurt binnen de 2 maanden na de inbeslagname.”

Burgemeester mag lintje doorknippen

Op 7 augustus wordt De Zorghoeve vzw dus eindelijk officieel ingehuldigd. “We gaan de burgemeester vragen om het lintje te komen doorknippen, wanneer hij niet kan vragen we het aan een ander raadslid. Hoe dan ook wordt het een officieel moment waarop we nu al zolang wachten en tegelijk wordt de speelweide ook officieel geopend. Dat laatste is een omheind grasterrein waar de honden los kunnen lopen maar we hebben in het midden ook een afspanning geplaatst zodat mensen die een dier willen adopteren ermee kunnen kennismaken in alle veiligheid. Het dier aan de ene kant van de afsluiting, de potentiële nieuwe eigenaar aan de andere kant.”

Lees verder na de foto. 

Speelweide Zorghoeve
De speelweide met een hel halverwege zodat potentieel nieuwe baasjes veilig contact kunnen maken met de dieren.

Rommelmarkt op vrijdagavond

En er is meer want de dag voor de opening organiseren Marc en Iris een rommelmarkt. “Het wordt een avondeditie en iedereen kan zich inschrijven om er spullen te verkopen. Voor 5 lopende meter betaal je 10 euro, voor 10 meter is dat 20 euro. Het wordt een leuke avond en bovendien brengt het wat centen in het laatje. Wat dat betreft zijn we ook blij dat heel wat mensen ons regelmatig sponsoren en een gift doen want rijk word je heus niet van het runnen van een asiel en alle kleine beetjes helpen. We hebben intussen ook een sponsor gevonden voor 1 van onze 5 kennels. Het doet deugd om te zien dat mensen om ons initiatief geven en helpen waar ze kunnen. “

Inschrijven voor de rommelmarkt doe je door een e-mail te sturen naar de-zorghoeve@telenet.be of even langs te gaan bij De Zorghoeve.

De rommelmarkt begint om 16 uur, de opening gebeurt om 15 uur.

Meer informatie vind je op de website.

Lees meer over