Hoe zou het nog zijn met ... Jan Hautekiet?

Jan Hautekiet
Jan Hautekiet is nog altijd een van de bekendste stemmen in de geschiedenis van VRT-radio en stond in 1983 mee aan de wieg van Studio Brussel. Na 40 jaar radio ging hij met pensioen. Wij gingen bij hem langs om te weten hoe het nu met hem gaat.

Jan Hautekiet is radiomaker, muzikant en schrijver. Hij werkte 40 jaar voor de openbare omroep, als producer, nethoofd en strateeg bij Radio 1, Studio Brussel en Klara. Zijn grootste beroemdheid verwierf hij in de jaren 90, met het verzoekprogramma ‘Hallo Hautekiet’ dat zes jaar lang op Studio Brussel liep. Kinderen van de jaren 90 herinneren zich ongetwijfeld nog de botheid waarmee mensen zonder boe of ba werden weggelachen of simpelweg uit de ether werden gegooid. Het leverde het programma een soort cultstatus op, al leidde dat dan weer tot uiteenlopende reacties. Zo werd Jan Hautekiet tijdens Humo’s Pop Poll in 1994 zowel verkozen tot ‘Bekwaamste Radiofiguur’ als tot ‘Ergerlijkste Radiofiguur’. De keerzijde van de medaille, al leek Hautekiet zelf zich er weinig van aan te trekken.

Studio Brussel

Hautekiet studeerde taal- en letterkunde, communicatie en filosofie aan de KU Leuven. Zijn studententijd in Leuven vond Jan leuk, maar zijn jeugdjaren bracht hij vooral door in Brussel. Toch bleef hij na zijn studies plakken in Leuven, waar hij nog steeds woont. Zijn loopbaan startte Jan als leerkracht Nederlands en Engels in Anderlecht en Halle, telkens een tijdelijke opdracht. Bij de radio kwam hij eerder toevallig terecht: “Een kotgenoot moest een column schrijven en op de radio brengen over het millennium van Brussel. Hij speelde de opdracht door naar mij, en de bal was aan het rollen. Voor de radio werken was misschien niet mijn grote droom, maar toch heb ik er 40 jaar doorgebracht, bij dezelfde werkgever, en ik heb me er geen dag verveeld. Ik heb er zelfs meer kansen gekregen dan ik verdiende.”

In 1983 richtte Jan Hautekiet samen met Jan Schoukens en Paul De Wyngaert Studio Brussel op. “Dat was het resultaat van een denkproces dat al in 1974 startte. Op een congres was het voorstel geopperd om een zender op te starten voor Vlamingen in en rond Brussel. Dat was een goed excuus om een eigentijdse muziek- en informatiezender op te zetten. We waren ertoen niet mee bezig of de zender wel succesvol zou zijn, maar als je ziet hoe hij geëvolueerd is, mogen we toch wel tevreden zijn.”

Carrière en bekendheid

Later werd Jan baas van Studio Brussel en nog later nethoofd bij Radio 1. Van een radiocarrière gesproken …  “Met carrière maken ben ik nooit bezig geweest, de ene opportuniteit deed zich voor na de andere en ik heb ze gegrepen.” En de bekendheid? “Ook daar heb ik me nooit veel van aangetrokken,  en dat valt trouwens allemaal best mee. Gelukkig spreken mensen elkaar tegenwoordig al wat vaker aan op straat. Wat dat betreft is deze coronatijd een zegen. En ook het bezit van een schattige hond helpt. En als ze dan mijn stem herkennen, is dat fijn.”

Zelf presenteerde Jan ook tal van programma’s. “Te veel om op te noemen. Ik herinner me onder meer ‘De Tafel’, ‘Metalopolis’, ‘Hallo Hautekiet’ en ‘Ultimatum’ bij Studio Brussel, ‘Dubbelcheck’, ‘Touché’ en het discussieprogramma ‘Hautekiet’ bij Radio 1. En tot 2019 maakte ik samen met Patrick Riguelle ‘La Vie Est Riguelle’ voor Klara. Dat programma beleeft deze zomer een comeback vanaf 26 juni.”

Aan welk programma hij de mooiste herinneringen heeft? “Aan ‘Hautekiet’ heb ik mooie herinneringen, dat was burgerervaring toetsen aan vakexpertise, debat creëren, de synthese bezorgen aan het beleid en hopen dat er iets mee gedaan werd.”

Muzikant

Jan is naast radiomaker ook een veelgevraagd pianist. Als muzikant deed hij de afgelopen 40 jaar sessiewerk voor talloze binnen- en buitenlandse artiesten en projecten. “Ik begon piano te spelen toen ik acht jaar was, en sindsdien ben ik er niet meer mee gestopt. Ik werk graag en vaak samen met zeer uiteenlopende artiesten. De mooiste herinnering heb ik in dat verband aan de Belgavox-concerten in 2009 en 2010, die waren bijzonder. Onuitgegeven samenwerkingen door groot en klein, jong en oud.”

Als muzikant leverde Jan onder andere zijn bijdrage aan The Scabs, The Radio’s en de LSP-Band en met Patrick Riguelle zorgde hij voor de muziek in ‘De Laatste Show’. Ook met Rick de Leeuw werkt hij al lang intens samen. Een man die zoveel van muziek houdt, moet ook wel een lievelingsnummer hebben … “Dat is vandaag ‘Eleanor Rigby’ van The Beatles.”

Pensioen

In 2019 ging Jan op zijn 63ste met pensioen. Tijd voor hobby’s? “Ik wandel en fiets graag, maar hobby’s? Die term doet me denken aan sigarenbanden en postzegels. Neen, daar doe ik niet aan mee. Op vakantie ga ik wel graag, met welk vervoermiddel, dat maakt me niet uit, ook de afstand is onbelangrijk. Dat mag de heerlijke permanente drukte zijn van een stad als New York, maar ik hou evenzeer van de rust, of het nu thuis is of ver weg. De lockdown vond ik wat dat betreft een heerlijk rustige periode, ik heb naar mijn gevoel een leven ingehaald de afgelopen drie maand. Maar ik ben geprivilegieerd, natuurlijk.”

Toch is stilzitten niets voor hem. Hij is al een tijdje voorzitter van het Cultuurloket, Rosas en Sabam en schreef de afgelopen jaren onder meer ‘Heerlijk Helder’. “Dat was een uitloper van de radiocampagne die we met Hautekiet opstartten rond communicatie op maat van een breed publiek. De Vlaamse overheid heeft het project uiteindelijk verankerd in zijn doelstellingen. Dat was de grootste voldoening die we uit het hele project konden halen.”

Goede doelen

Jan zet zich geregeld in voor ngo’s of humanitaire campagnes: “Ik rijd jaarlijks mee in de 1.000 km van Kom Op Tegen Kanker, en ben daar ook bestuurder, doe mee aan projecten van Te Gek!?, Het Ventiel, Zorgcirkels Jongdementie, en Dwars Door België van Broederlijk Delen …”

Wat we Jan nog mogen wensen naast een mooie zomer? “Een sterke lever en een goed gebit.” Bij deze Jan, we wensen het je van harte.

Elke vrijdag van 17 tot 20 uur op Klara: ‘La Vie Est Riguelle’

Tekst en foto’s: Ann Peeters

Lees meer over