Kunstenaar en schilder Painting Bear zorgt voor kerstsfeer in etalages: “Verf zit in ons DNA"

painting bear

Scherpenheuvel heeft zijn eigen moderne Rubens in huis want schilder en artiest Rob Van Den Berghe (33), AKA Painting Bear, is druk in de weer om etalageramen van handelaars te beschilderen voor de feestdagen. Onlangs nog mocht hij, naar aanleiding van het WK wielrennen, ook vitrines in Leuven beschilderen. “Telkens wanneer ik door de regio rijd en een creatie van mezelf zie, maakt me dat toch blij”

Rob begon zijn loopbaan in 2019, toen was hij toch al 31 jaar oud. “Het bewijst dat het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Mijn grootvader en vader waren er al mee bezig, net als ik hadden ze een voorliefde om versieringen aan te brengen met verf en penseel, dat is echt iets heel anders dan kleefletters bijvoorbeeld want je ziet dan echt de stroken van het penseel, met alle respect voor zij die met andere vormen bezig zijn, ik vind het leuk om net dat extraatje te kunnen aanbieden. Het geeft, volgens mij,  een warmer gevoel en laat dit nu iets zijn wat we in deze coronatijden kunnen gebruiken.”

Lees verder onder de foto

Painting bear
Voorliefde voor verf en penseel.

Nieuwe generatie scoort

Rob maakt deel uit van een nieuwe generatie kunstenaars in het Hageland die al even bewijzen dat ze mee mogen doen op de hoogste ladder. “Treepack, een collectief uit Leuven, is ook heel goed bezig, het beste bewijs is de grote graffiti tekening van een vos in Scherpenheuvel-Zichem. Meer kunst in het straatbeeld is sowieso een goede zaak. Ook het feit dat we electro-kastjes mochten beschilderen, en daar ook mensen aan deelnamen die niet professioneel bezig zijn, is top. Ik had de eer er ook eentje onder handen te mogen nemen en ik schilderde er een stilleven van de Demervallei op.”

Lees verder onder de foto. 

Vos
Ook het collectief Treepack is goed bezig
Graffiti
Electro-kasten aangepakt in de regio.

Voor ieder wat wils

Vandaag is Rob dus vooral aan de slag om de vitrines in de regio kerstproof te maken. “Niet alleen in het Hageland want ik ben ook aan de slag in Deurne bijvoorbeeld, waar ze me vragen, ga ik met veel plezier heen.”

De job doet hij in elk geval met veel passie en precisie. “Meestal vraag ik op voorhand of de klanten iets in gedachten hebben. Ik vraag hen om eens te checken op internet of pinterest om van daaruit verder te kunnen werken. Maar vaak hebben de mensen zelf al heel leuke ideeën. Zo mocht ik in Kessel-Lo en Heverlee een apothekersraam beschilderen met een wel heel guitige kerstman. In Diest is er dan weer Marc Smets, die een horecazaak uitbaat, en zelf into sfeer en amusement is, dan pas je jouw stijl aan, we maakten er gekke rendieren. Andere zaken, zoals kapsters of manicures neigen eerder naar de hippe stijl met wintertakjes en sneeuwvlokjes. In Geel heb ik dan weer op bijna alle ramen va een restaurant een boompjes met sneeuwvlokjes mogen schilderen. Het leukste vond ik toch bij Schoenmakerij Eddy in Kessel-Lo, daar heb ik een rood winterlandschap gemaakt, waar ik toch wel trots op ben.”

Zelf vindt hij zichzelf een gelukzak want, zo zegt hij, hij heeft nog nooit opdrachten gedaan tegen zijn zin. “Net zoals een tattoo- of andere artiest kruipt er heel veel van jezelf in. Je doet het met trots en je wil het zo perfect mogelijk maken. Ik heb best nog wel wat dromen. Zo zou ik graag eens een echt grote muur onder handen mogen nemen of voor een gerenommeerde zaak iets mogen doen.”

Lees meer over