Kruip in de huid van een garnizoen-soldaat om middeleeuws Zoutleeuw te verdedigen

28 April 2021 | 22u21 | Gepost door rik.poulman@te…
rode leeuw
Zoutleeuw is nog steeds een verborgen pareltje, maar ook voor wie het stadje meent te kennen, vallen er nog ontdekkingen te doen. Zoals met de nieuwe interactieve wandelapp die je meeneemt op een archeologische wandeling langs de restanten van de oude stadsversterkingen en de Spaanse citadel.

Het 12de eeuwse Zoutleeuw lag langs de belangrijke verkeersader van Brugge naar Keulen en was tevens de laatste haven van het achterland. Als grensstad van het hertogdom Brabant kreeg ze al vlug een strategische waarde tegenover het prinsbisdom Luik en de achterliggende Duitse staten. De oudste stadsmuur dateert van omstreeks 1130.

De app neemt je mee op een archeologische wandeling langs restanten van de oude stadsversterkingen en de Spaanse citadel. De wandeling start aan De Roode Leeuw op de Grote Markt. Met de app in de aanslag ervaar je hoe de stad doorheen de jaren is gegroeid. Hij toont je oude restanten van de versterkingen, prikkelt je fantasie via oude kaarten en onthult archeologisch vondsten. Op bepaalde locaties hoor je automatisch een geluidsfragment dat je vertellend en eenvoudig uitleg geeft over die locatie. Op je smartphone kan je ondertussen de bijhorende afbeeldingen bekijken. Wil je meer info of lees je liever, dan bekijk je gewoon de tekst op je scherm. Telkens weer kan je ook een korte quizvraag over je kennis beantwoorden.

De volledige wandeling is 5 kilometer en duurt ongeveer twee uren. Het tracé loopt zowel langs verharde als onverharde paden, brede wegen als smalle steegjes. Je kan de wandeling ook onderbreken of inkorten, al naargelang de inspanning die je wil leveren. De Grote Markt bevindt zich steeds op wandelafstand.

Je medewerking wordt ook gevraagd: post de leukste foto's van jouw wandeling op je sociale media, #vestenwandelingZoutleeuw! Jouw wandelervaring of suggesties zijn welkom op mailadres info@ioedzuidhageland.be.

Lees meer over