Dit is waarom corona ons donkere dromen brengt

15 februari 2021 | 15u43 | Gepost door Anoniem (niet gecontroleerd)
‘De meeste dromen zijn bedrog’ zingt de Nederlandse zanger Marco Borsato in zijn gelijknamige grootste hit. En gelijk heeft ie. Toch blijkt er een oorzakelijk verband te zijn tussen wat we overdag beleven en ’s nachts dromen. Zeker in tijden van pandemie. Dat bewijst een nieuw Braziliaans onderzoek.

Minder sociaal contact en meer angsten: het coronavirus, de lockdown, kortom de gezondheidscrisis in het algemeen, heeft invloed op ons dagelijkse leven. Maar ook op onze dromen. Die zijn donkerder en bozer dan voordien.

Somberheid en woede

Onderzoekers van de federale universiteit van Rio de Janeiro hebben dromen van 67 Brazilianen geanalyseerd, voor en tijdens de lockdown. Honderden verslagen werden er door de participanten neergeschreven en door de wetenschappers onderzocht. Wat bleek: het merendeel van de deelnemers ervoer sinds de pandemie meer negatieve gevoelens in hun dromen. Denk daarbij aan somberheid en woede. Herkenbaar voor Saartje Van Nijlen (32) uit Leuven. “Sinds de coronacrisis zijn mijn dromen opvallend donkerder en kwaadaardiger. Een voorbeeld: het gebeurt meermaals dat ik mezelf in een apocalyptische droom bevind waar ik moet rennen voor mijn leven. Mijn familie is ook altijd aanwezig en het enige dat we kunnen doen, is lopen: zo snel we kunnen.”

Meer details

Niet alleen zijn de dromen donkerder, ze zijn ook levendiger dan ooit te voren. “We dromen heel levendig omdat we een grotere hoeveelheid angst en stress moeten verwerken in onze slaap”, aldus psychotherapeut Matthew Bowes. “Hierdoor herinner je je ook makkelijker meer details”, aldus de auteurs van het Braziliaanse onderzoek. “Al zou het ook perfect kunnen dat de details langer bleven plakken omdat de deelnemers tijdens de lockdown vaak langer in bed konden blijven liggen.”

Vaststaat dat de bevindingen uit de studie aantonen dat de kans heel groot is dat dromen onze angsten en frustraties uit het dagelijkse leven weerspiegelen. “Dat kan gaan van gezondheidsgerelateerde angsten, economische issues, het missen van je geliefden, het voortdurend aanpassen aan nieuwe maatregelen ...”

Ook is het volgens de gekende Threat Simulation Theory zo dat we bepaalde dromen dromen, bijvoorbeeld bedreigende gebeurtenissen, om ze te kunnen herkennen en dus te vermijden in het echte leven.

“Ik heb geen schrik om in een apocalyptische wereld terecht te komen”, lacht Saartje. “Maar ik kan wel geloven dat wat je overdag meemaakt een impact heeft om wat je ’s nachts droomt. Stress en angsten moeten nu eenmaal verwerkt worden.”

"Het gebeurt meermaals dat ik me in een apocalyptische droom bevind."

Saartje uit Leuven

Verder onderzoek

Aangezien het Braziliaanse onderzoek zich beperkte tot 67 deelnemers en het dus niet als representatief wordt beschouwd, gaat het Museum of Londen een grootschaliger onderzoek voeren.

Lees meer over