Robby Vandereyt start ketowinkel na tijdelijke stopzetting evenementenbureau

15 februari 2021 | 14u16 | Gepost door Anoniem (niet gecontroleerd)
Robby Keto
Door corona zijn veel mensen hun job verloren. Zo viel de evenementensector van de ene op de andere dag volledig stil. Dat was ook een klap in het gezicht van Robby Vandereyt, manager van evenementen- en artiestenbureau Partyfun in Diepenbeek. Gelukkig bleef hij niet bij de pakken zitten en startte hij vanuit z’n eigen passie een nieuw project op: Macado, een voedingswinkel met ketogene en koolhydraatarme producten. “We zijn de enige ketowinkel in België. Mensen komen echt van ver voor onze producten. Dat had ik nooit durven dromen”, aldus Vandereyt.

In maart vorig jaar ging ons land in lockdown en dat sloeg bij iedereen in als een bom. Vooral voor de evenementensector was het een zware pil om te slikken. Hoe ben jij met deze drastische maatregelen omgegaan?

“Begin maart was het nog heel druk bij Partyfun. De laatste jaren hebben we fors geïnvesteerd. Het was de bedoeling dat we heel hard zouden werken en het bedrijf was sterk aan het groeien. We waren echt goed bezig. Op 7 en 8 maart hebben we nog een groot evenement georganiseerd. Er was toen al wel sprake van corona, maar niemand had verwacht dat het in België zo’n grote impact zou hebben. Enkele dagen later was het dan zover: we gingen van een zeer drukke agenda naar een lege agenda.”

Heftig.

“Klopt. Van de ene op de andere dag gingen we naar nul euro omzet. We hebben natuurlijk wel nog veel werk gehad om alles daarrond te organiseren met onze toeleveranciers, artiesten en klanten. Ondanks het slechte nieuws waren die eerste weken in alle eerlijkheid echt oké voor mij. Ik snakte al jaren naar wat meer rust en het was mooi weer, dus daar genoot ik ook wel van. Maar in mei begonnen veel sectoren opnieuw op te starten, maar wij nog lang niet natuurlijk. Gelukkig hebben we de laatste jaren hard kunnen werken en wat reserves kunnen opbouwen. Dat begint op den duur natuurlijk wel te knagen.”

De lockdown zorgde ervoor dat we ons een beetje hebben moeten heruitvinden. Voor jou was dat een absolute must. Hoe ben je op het idee gekomen om Macado op te starten?

“Ik leef al vijftien jaar koolhydraatarm en anderhalf jaar volgens de ketogene levensstijl. Daardoor ontstond het idee om hier iets mee te doen. Ik moest heel vaak mijn producten op verschillende plaatsen gaan zoeken. Ik bestelde mijn speciale voeding niet alleen in het binnenland op diverse plekken, maar ook in Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast eet ik ook geen brood, want ik leef suiker- en glutenvrij en met heel weinig koolhydraten. Maar ik mis dat brood natuurlijk wel. Daarom ben ik zelf op zoek gegaan naar een recept die aan al die eisen voldoet en het moest vooral ook lekker zijn.”

Bestaan er dan nog geen ketobroden?

“Goh, niet echt en er is altijd wel iets. Soms vond ik een brood dat bijvoorbeeld laag in koolhydraten was, maar dan was het niet lekker. Of als het brood dan wel lekker was, zat er toch tarwe in. Uiteindelijk heb ik zelf een recept gevonden waarbij het brood wel aan de eisen, zoals suiker en glutenvrij, voldoet en goed smaakt. Ik ben dat dan beginnen te bakken voor een aantal mensen en dat is opeens heel snel een groot succes geworden. Momenteel bakken we nu broden voor mensen uit binnen- en buitenland. We hebben er zelfs een bakkerij voor moeten laten plaatsen met ovens, mengers en koeling om aan de vraag te kunnen voldoen. Die populariteit kan ik vandaag nog altijd niet goed vatten, want ik ben natuurlijk geen productontwikkelaar. En dat was mijn opzet ook niet.”

Verkoop je enkel broden?

“Nee, nadien begon ik na te denken over het openen van een winkel met ketogene en koolhydraatarme producten. We gebruiken daarvoor nu de grote inkomhal van het nieuwe gebouw van Partyfun. De winkel is nu twee dagen per week open. De andere dagen bakken we het brood en verzenden we de producten naar de klanten. We zijn momenteel de enige ketowinkel in België en mensen komen dan ook echt van ver om onze producten te kopen en advies te vragen.”

Hoe heb je de energie gevonden om iets helemaal nieuws op te starten?

“Van zodra ik met Macado begon, heb ik ontdekt dat dit ontzettend veel voldoening geeft. De dankbaarheid bij klanten is heel groot. In het begin kwam er bijvoorbeeld een klant bij ons die we uitleg gaven over ketovoeding. Twee maanden later liet hij me weten dat hij al zes weken geen migraine meer had gehad. En dat was al zes jaar geleden. Dat is echt een kippenvelmoment. Ketovoeding wordt ook vaak als behandeling geadviseerd voor bepaalde chronische ziektes.”

Zijn je collega’s meegestapt in het Macado-project?

“Het leuke aan het Macado-verhaal is dat we een deel van de werknemers uit de tijdelijke werkloosheid hebben kunnen halen. Zo volgt een communicatiemedewerker van Partyfun nu bijvoorbeeld de webshop en de marketing op.”

Is Macado een tijdelijk project of ga je hiermee ook na corona nog mee door?

“We hebben beslist dat Macado sowieso zal blijven bestaan, ongeacht de situatie. In de toekomst zullen we dan bekijken hoe we dit samen met Partyfun zullen organiseren. Zodra het opnieuw mag, starten we ook weer meteen Partyfun op. We werken daar met zoveel mensen samen, van weekendwerkers tot artiesten, en die missen we echt. Partyfun komt dus sowieso terug!”

www.macado.be

Tekst: Andries Haesevoets

Lees meer over