In september opent Elke Geuens de derde vestiging van school De MET in Tielt-Winge

Elke
Wat begon als een kleine secundaire school met 40 leerlingen in het centrum van Leuven, is nu uitgegroeid tot een project met drie vestigingen, vanaf september komt er ook een school in Tielt-Winge. Voor bezielster Elke Geuens is het een droom die uitkomt. Wij hadden een gesprek met haar.

Wat heb je gestudeerd, Elke?

Ik studeerde fotografie en cultuurwetenschappen.

Welke job deed je voor je school De MET opstartte?

Ik heb gewerkt in de non-profit, bij uitwisselingsorganisaties AFS en YFU, en in de familiezaak bank & verzekeringen Fintro.

Vanwaar is het idee gekomen om met een eigen school te beginnen?

Vijf jaar geleden kwamen we met enkele ouders en leerkrachten uit De Zevensprong en De Appeltuin op het idee om een middelbare school op te richten die dezelfde warme schoolcultuur en aanpak had als deze scholen.

Hoe heb je dat idee verwezenlijkt?

Met deze groep mensen gingen we op onderzoek uit: we bezochten verschillende scholen in binnen- en buitenland, verdiepten ons in onderwijsliteratuur en schreven een visietekst.

Zijn er strenge regels waaraan je je als onderwijsinstelling moet houden? 

Er zijn beste strenge regels voor nieuwe scholen. Zo moet je bewijzen dat het onderwijs dat je aanbiedt kwalitatief hoogstaand is en dat je voldoet aan alle randvoorwaarden qua gebouwen, financiën en administratie.

Hoe kan je leerkrachten warm maken om in een nieuw onderwijsproject te stappen?

Dat is niet zo moeilijk, omdat er veel leerkrachten zijn die op zoek zijn naar een andere manier van onderwijs maken. Ze werken graag mee aan de transitie die De MET wil brengen.

Je bent gestart in het centrum van Leuven, wanneer was dat precies?

We zijn gestart in september 2019 met 40 leerlingen en drie coaches in het eerste middelbaar. Dit was in een oude pastorie in de Naamsestraat. Dit pand was niet groot genoeg om langer te blijven. 

Daarna is De MET naar Kessel-Lo verhuisd, wanneer en waarom buiten de stad?

We zijn dan verhuisd naar de site van Scheut in Kessel-Lo. De stad had dit gebouw net aangekocht en zocht naar een tijdelijke invulling. De MET zocht naar een nieuwe locatie en kwam er op die manier terecht.

Hoeveel klassen zijn er nu?

Momenteel zitten er 90 leerlingen in De MET Kessel-Lo, in het eerste en tweede middelbaar samen.

Er zijn ook plannen voor een school in Sint-Katelijne-Waver en in Tielt-Winge, hoever staat het daarmee?

In Sint-Katelijne-Waver zijn we gestart met een eerste middelbaar in september 2020. In Tielt-Winge gaan we van start in september 2021.

Heb je nog vrije tijd en tijd voor je gezin?

Mijn eigen kinderen zijn ondertussen 11 en 14 jaar oud. Dankzij corona vonden veel vergaderingen online plaats en moesten ze mij dus minder missen. In het weekend maken we samen tijd om op uitstap te gaan of om samen naar onze favoriete programma's te kijken.

Zie je je deze job uitoefenen tot aan je pensioen?

De komende jaren zal het best nog uitdagend zijn, zolang De MET nog aan het groeien is. Dat maakt het net leuk. Ik zet graag mee mijn schouders onder nieuwe projecten, dus wie weet, als De MET er helemaal staat, is het misschien tijd voor iets anders.

Dan geef je je project in nieuwe handen?

Ik denk dat er op dat moment wel iemand zal zijn die mijn taken op een even goede manier zal overnemen.

Is het geen zware last die op je schouders rust?

Nee, dankzij ons prachtige team en ons bestuur met veel expertise zit dat wel snor. Daar maak ik me geen zorgen over.

Hoe is de sfeer bij jullie op school?

De sfeer is heel gemoedelijk. Onze coaches worden bij de voornaam aangesproken en onze leerlingen kennen iedereen. Veel is bespreekbaar en conflicten worden zo snel mogelijk aangepakt en uitgepraat. Er heerst een hele warme sfeer.

De leermethode verschilt van die van andere scholen, waardoor precies?

De doelen zijn dezelfde, maar de weg ernaartoe mag divers zijn. Elke leerling is uniek en heeft andere interesses en andere noden. Daarom begeleiden de coaches elke leerling in zijn eigen leerproces en leertraject. Leerlingen behalen de doelen (de eindtermen van de Vlaamse overheid) door eigen challenges uit te werken, door deel te nemen aan inspiratiesessies, door de dagelijkse kringmomenten, door het volgen van de tredevakken (wiskunde en vreemde talen), door deel te nemen aan het sportaanbod, enzovoort. Ze werken in kleine groepen en worden begeleid door een voltijdse leercoach.

Wat doet dat met een mens om je droom elke dag te zien groeien?

Dat is fantastisch en ook meteen de reden waarom ik deze uitdaging, toch wel de grootste van mijn leven, elke dag weer aan kan!

Lees meer over