“Horror”koppel Ray Kermani & Ines Swinters

Ray Kermani
De Tiense filmmakers Ray Kermani en Ines Swinters zijn flink op weg om zich naam en faam te verwerven in het bizarre wereldje van de horror kortfilms. Hun producties vinden hun weg naar een 25-tal landen. De prijzenkast die ze daarmee verwerven, wordt stilaan te klein. Voor hun jongste producties gaan zij voor diversiteit en doen zij een beroep op mensen met een beperking.

Misschien even voorstellen wie jullie zijn.

“Kortweg, wij vormen al een hele tijd een gepassioneerd artistiek koppel in de wereld van de horrorfilms en ook in het echte leven zijn wij een koppel. Zelf ben ik (Ray) filmregisseur en scenarioschrijver van Perzische afkomst. Inez is producer en eveneens scenarioschrijver. Samen hebben wij in 2016 Shadow Pictures opgericht en sindsdien hebben wij al een hele reeks voornamelijk horror kortfilms gedraaid.”

Waarom die keuze voor horrorfilms en wat is er zo leuk aan?

“Het is een genre dat hier amper aan bod komt. De meeste Belgische regisseurs klampen zich vast aan de traditionele genres. Met horror betreden wij hier een haast onontgonnen terrein. En als je ons vraagt wat er zo leuk aan is, dan moet je de opnames eens bijwonen. Er wordt ongelofelijk veel gelachen op de set. In wezen is horror en comedy dezelfde stijl.”

Is daar nu een markt voor in ons land?

“Eigenlijk heel weinig, maar in het buitenland zijn er ontzettend veel liefhebbers. Onze films worden verdeeld in een 25-tal landen en daarvoor werken wij samen met een tiental distributiemaatschappijen. De Verenigde Staten is wel de grootste afnemer, goed voor zo’n 80%. Enkele van onze kortfilms vonden daar ook hun weg naar zalen, waar zij gedraaid worden als voorfilm van de langspeelfilms.”

In jullie jongste producties doen jullie een beroep op mensen met een beperking. Waarom?

“Naar onze mening zit er onvoldoende diversiteit in horrorfilms. In de productie ‘In Her Shoes’ wordt 7-jarig meisje met syndroom van Down betoverd door een paar rode kinderschoenen op een kerkhof. De schoenen leiden haar naar een oude crypte waar ze haar grootste angsten onder ogen ziet. Romy Heere uit Amsterdam speelt die rol. Zij heeft het gezicht van een engel en is verreweg de liefste en aardigste actrice waarmee we ooit hebben gewerkt. Haar optreden maakte indruk op iedereen op de set en we hadden een geweldige tijd om deze korte film op te nemen. Ongelooflijk hoe professioneel zij is, maar je moet wel heel gestructureerd met haar werken. In ‘Blind Spot’ konden wij dan weer rekenen op een blinde dame. Het maakt het zoveel geloofwaardiger. In veel van onze films is het hoofdpersonage een sterke vrouw. Ook bij de samenstelling van de crew zorgen wij ervoor dat er evenveel mannen als vrouwen worden opgenomen.”

Jullie rijgen de prijzen nogal aan mekaar. Vertel daar eens iets over.

“Wij zijn 131 keer geselecteerd in 26 verschillende landen en hebben 29 prijzen hebben gewonnen. In september 2019 waren wij ‘winner best horror’ en ‘winner best young actress’ op de Vegas Movie Awards in Las Vegas. In dezelfde maand ‘winner best writer’ op het Couch Film Festival Toronto (Canada).

Kunnen jullie leven van jullie producties?

“Dat zit er voorlopig niet in (lachje bij beiden). Wij werken voorlopig met een heel beperkt budget en dat lukt ons perfect omdat wij meestal op locatie werken binnen de regio. En heel wat mensen leveren vrijwillige bijdrages. Buiten de horrorproducties ben ik (Ray) nog aan de slag bij commerciële producties, maar het is wel mijn sterke hoop om er voltijds mee aan de slag te gaan.”

Lees meer over