Danïel Raymaekers, verantwoordelijke voedselbedeling B.O.M.

20 januari 2021 | 11u27 | Gepost door rik.poulman@te…
Daniël Raeymaekers
Na een leven in de horeca waarbij hij o.a. 18 jaar lang een restaurant uitbaatte aan de Tiense Grote Markt, verantwoordelijk werd voor de publieke keukens op de luchthaven van Zaventem en de recepties en banketten in de Europese Gemeenschap leidde, is Daniël Raymaekers vandaag verantwoordelijke voor de voor de voedselverdeling bij Bezorgd om Mensen (B.O.M.), een “job” waarmee hij zijn dagen als gepensioneerde meer dan ingevuld ziet.

Hoe ben jij bij B.O.M. terecht gekomen?

“Dat was op vraag van Johan Bekaert, de voorzitter van B.O.M. Wij kennen mekaar al vele jaren toen wij samen in de beheerraad van de H. Hartkliniek zaten. Toen heb ik de boot afgehouden wegens nog te drukke beroepsactiviteiten, maar wel met de belofte om mee in te springen van zodra ik op pensioen was. In de eerste weken bij B.O.M. deed ik vooral administratief werk. Later ben ik mij meer en meer gaan bezig houden met de voedseldistributie. Mijn vroegere beroepservaring kwam daarbij uitstekend van pas. Je moet niet vergeten dat hier wekelijks een enkele honderden mensen over de vloer komen. Dit is veel meer dan alleen maar pakjes uitdelen. ”

Verklaar je nader.

“Wij hebben hier de zaken zodanig op punt gesteld dat wij nu ook mogen deel uitmaken van de Restaurants du Cœur, een vzw in Frankrijk opgericht door de Franse komiek Coluche. In ons land zijn er 17 resto’s, waarvan drie in Vlaanderen, waaronder B.O.M. Wekelijks ontvangen wij 800 tot 1.000 kilo voeding van grote bedrijven. Dat moet verwerkt en verdeeld worden. Wij vinden het erg belangrijk dat de mensen die hier aankloppen ook gezond kunnen eten. Verse voeding, groenten en fruit, zijn essentieel. Wij zorgen er voor dat de voedseldriehoek in orde is. Binnenkort beschikken wij ook over een ruime diepvriezer, wat ons toelaat het assortiment nog te verruimen. Ik wil toch ook vermelden dat ook heel wat lokale handelaars ons helpen.”

Heeft de coronacrisis invloed op het aantal mensen dat hulp zoekt?

“Wij zien de jongste maanden dat er bijna elke dag zich 3 tot 4 families zich komen inschrijven. Drie jaar geleden bereikten wij 8 alleenstaanden. Intussen zijn er dat 25 geworden. Gemiddeld komen er 125 tot 135 families wekelijks langs, dat betekent zo’n 500 personen. Het zijn niet alleen mensen van Tienen, een beperkt aantal komt ook uit Hoegaarden, Glabbeek en Boutersem.”

Wie zijn die mensen die hier hulp zoeken?

“Het overgrote deel, zo’n 90 %, wordt gestuurd door het OCMW. Naar de overige 10 % doen wij zelf een klein sociaal onderzoek. Neem gerust aan dat de criteria dat de criteria streng zijn. De mensen die bij ons komen aankloppen hebben het echt niet breed en je wil zeker niet in hun schoenen staan. Laat het ook duidelijk zijn, als je hulp nodig hebt, aarzel dan niet om die te vragen. Daarvoor zijn wij er nu eenmaal.”

Het gaat bij B.O.M. niet alleen om voedselhulp?

“Zeker niet. Wij hebben hier ook een sociale winkel, waar men kleding en klein huisgerief tegen een beperkte prijs kan aankopen. Ook hygiëneproducten zijn belangrijk.

Krijgt B.O.M. dit allemaal voor mekaar? Zijn er voldoende vrijwilligers?

“Wij hebben hier een ploeg van 39 enthousiaste vrijwilligers. Wij vormen een hechte ploeg waarvan iedereen zich inzet naar zijn eigen mogelijkheden. B.O.M. bestaat intussen 35 jaar. Het is echt een vaste waarde in Tienen.”

Lees meer over