Marc De Coster verzamelt 33.000 populaire woorden

De Coster Marc
Voor Tienenaar Marc De Coster is woorden verzamelen al meer dan dertig jaar een passie. Hij heeft enkele boeken op zijn naam staan en momenteel werkt hij aan een het Woordenboek Populair Taalgebruik dat je op de website Ensie.nl. terugvindt.

Het is een hobby als geen ander maar in ieder geval zeer verrijkend. Decennialang al spoort Marc in kranten en tijdschriften naar Nederlandstalige woorden en in het verleden resulteerde dat in werken als het “Woordenboek van Eufemismen en Politiek Correct Taalgebruik”, “Groot scheldwoordenboek” en “Groot Wielerwoordenboek”, om er maar een paar te noemen, acht in totaal. “Ze zijn allemaal uitverkocht en het blijft mij boeien”, vertelt Marc, “maar wie raadpleegt vandaag nog een gedrukt woordenboek?”

De Coster: “Een paar jaren geleden benaderde de Nederlandse uitgever Ensie mij met de vraag of ze mijn boeken mochten digitaliseren. Ensie was vroeger bekend van het Katholiek Woordenboek, van Van Daele, Oosthoek en andere encyclopedieën. Tegenwoordig werken ze hoofdzakelijk digitaal. Zo kwam ook de opname van een Woordenboek Populair Taalgebruik op de site ter sprake. Het gaat om een verzameling van ruim 33.000 clichés, eufemismen, scheldwoorden, informeel en plat taalgebruik, bijnamen, spotnamen, groepstaal, Bargoens, uitroepen en catchphrases. Zowel hedendaagse als oudere woorden worden hierin behandeld.”

Marc vermeldt niet alleen de betekenis van de woorden, hij geeft ook aan waar ze vandaan komen en hoe ze in teksten worden gebruikt. “Ik werk er nog volop aan verder”, lacht Marc, “ben daar nog enkele maanden mee zoet. De site wordt dikwijls geraadpleegd, maar ik heb er geen idee van wie erin geïnteresseerd is. Ik heb altijd een website gewild en de samenwerking met Ensie komt mij goed uit.” Ensie is zowat de tegenhanger van Wikipedia, maar dan meer gericht op woordenboeken.

Info: www.ensie.nl/woordenboek-van-populair-taalgebruik/

Lees meer over