Water is wat wij echt willen

Cartoon Vianderdomein
Burgemeester Katrien Partyka wil van het Vianderdomein dé nieuwe hotspot van Tienen maken. “We maken er onze groene long van, nog mooier, aantrekkelijker en groener. Een echt zwembad is misschien niet haalbaar, maar spelen en verkoeling zoeken mét en in water is een must”, verklaart ze via Facebook.

De vraag stellen is een antwoord verwachten. Dat gebeurt in grote aantallen. Het element water duikt met de regelmaat van de klok op. Je zou nu denken, we beleven de meest natte zomer die wij ons kunnen herinneren, iedereen zal er zijn buik nu wel vol hebben van water. Maar dat verhaal blijkt niet te kloppen. In open lucht kunnen zwemmen blijft voor velen een droom. De meesten zijn realistisch genoeg om te beseffen dat zoiets geen haalbare kaart is. Het kostenplaatje voor aanleg, onderhoud en bewaking is veel te hoog.

Waterelementen kunnen wel toegevoegd worden, zoals een ploeterbad of een beekje om in te spelen, fonteintjes, waterspeelmogelijkheden waar iedereen verkoeling op een veilige manier kan zoeken, zowel voor jong als voor oud. Hoe dan ook, een natuurlijke zwemvijver blijft een verzuchting en stille hoop.

Naar verluidt heeft de stad haar oog laten vallen op (een deel van) de belendende laagstamboomgaard om haar hemelwater- en klimaatplannen te realiseren en in te richten om water te bufferen. Dat opent meteen perspectieven voor andere gekoesterde wensen. De vraag naar meer bomen, hoge bomen dan, keert regelmatig terug. Een heus wandelbos met zitbanken en picknicktafels is daar meer dan welkom. Een hondenloopweide ter bevordering van het sociaal contact staat evenzeer op het verlanglijstje. Met heimwee wordt gedacht aan het dierenpark dat ooit in het domein aanwezig was met de suggestie om er meteen een kinderboerderij in te plannen.

Suggesties

Voor sommigen blijft het domein onderbenut. Het zou ook fijn zijn moesten er wat activiteiten doorgaan zoals een maandelijkse boerenmarkt (eventueel met groenten en fruit van de stadsakker), kindervoorstellingen, vuurwerk  en een openluchtbioscoop in de zomer, Halloweenwandeling in het najaar, kerstactiviteiten, paaseierenraap...

Plannen maken is goed, ze realiseren nog beter. Meteen volgen een aantal suggesties voor de toekomst. Hier spreekt de ervaren bezorgde Tienenaar die in het verleden veel mooie dingen zag ontstaan maar ook verdwijnen door gebrek aan onderhoud. Vandaar de dwingende vraag naar behoorlijke opknapbeurten (geef toe dat daar nu voor een groot stuk op gelet wordt) en toezicht met bewakingscamera’s.

De burgemeestersvraag wekt bij een aantal Facebookers enige argwaan. Ze komt in een tijdspanne waarin nogal wat mensen zich grote zorgen maken over de plannen voor de uitbreiding van een industriezone, niet eens zo veraf gelegen van het Vianderdomein. Is de vraag misschien een beetje een bliksemafleider om een pak mensen te paaien met mooie vooruitzichten?

Lees meer over