Verleiding lonkt om de hoek

Rookvrij cartoon
Zij kijken er al weken naar uit. Maar nu zou het gaan gebeuren. Behoedzaam en met onhandig gepruts wordt de wikkel rond het pakje geopend. Het oranje kopje priemt langzaam naar buiten. Dat is hem dus, de eerste sigaret, met filter. Oorzaak van zoveel kwaad. En hij ziet er zo onschuldig uit.

Die eerste sigaret. Het is een bizar verhaal met verschillende gezichten. Waarom beginnen nog ieder jaar jonge gasten ermee? Wat speelt allemaal mee? Voor een stuk de groepsdruk, zeker wanneer jonge gasten in een milieu terecht komen waar roken gewoon is. Afzetten, rebellie tegen het ouderlijk gezag, is al evenzeer een verklaring. Dan nog liever hard dichtklappende deuren. Als je huis het goede (sic) voorbeeld krijgt, is het hek helemaal van de dam.

Alle campagnes ten spijt lijkt het een beetje dweilen met de kraan open, maar toch. Zien roken doet roken. Rokende ouders, klasgenoten die roken op het schoolterrein, volwassen mensen die in de stad of op de fiets roken. Jongeren worden nog steeds sterk getriggerd om het ook eens te proberen.

“Zo kan het niet langer”, vinden Geetbets, Kortenaken, Landen, Linter en Zoutleeuw. Ze zetten hun schouders onder het gezamenlijk project “Rookvrij spelen en leren in Zuidoost Hageland? Dat kan!” om verschillende speelterreinen en schoolomgevingen rookvrij te maken.

Geetbets, Kortenaken, Landen, Linter en Zoutleeuw gaat samen hun schouders zetten onder een project om verschillende speelterreinen en schoolomgevingen rookvrij te maken. Op 31 maart wordt het startsein gegeven onder de slogan “Roken is niet fijn, als er kinderen bij zijn”.

“Deze actie gaat niet om roken verbieden. We willen mensen bewust maken van het effect van hun (rook)gedrag op kinderen en kinderen zo het goede voorbeeld geven”, aldus Wouter Buelens, intergemeentelijk preventiewerker. “Door kinderen en jongeren een andere norm rond roken aan te leren, zullen zij later minder geneigd zijn om zélf een sigaret op te steken.”

De rookvrije locaties worden aangegeven door een signalisatiebord en een opschrift op de grond. Daarnaast worden er postkaartjes met kindertekeningen en informatie uitgedeeld aan alle leerlingen van het kleuter -en basisonderwijs, en aan buurtbewoners van de rookvrije locaties.

Buelens: “Zo gaan we in onze regio alvast samen op weg naar een rookvrije toekomst. En dat is goed voor iedereen! Niet roken in de buurt of het zicht van kinderen en jongeren, daar gaan we voor. Als we ervoor zorgen dat rookvrij de norm wordt, zullen kinderen en jongeren weerbaarder worden en minder snel geneigd zijn zelf een sigaret op te steken. De slagzin ‘Zien roken, doet roken. Rook of damp daarom niet in het zicht van kinderen’ vat dit dan ook perfect samen.”

Lees meer over