Staat het ook in jouw kaarten geschreven?

cartoon tarotkaarten
Ongerust over wat je te wachten staat nu het einde van coronatijdperk nog lang niet in zicht is? Hoeft niet. Echt niet. Waarom raadpleeg je de kaarten niet die jou de weg wijzen? Of wat dacht je van een trancereis? Misschien wel een orakel? De keuzes liggen voor het rapen. Hou je bankkaart maar bij de hand.

“Geannuleerd” is momenteel het vaakst terugkerende woord op de activiteitenpagina van de website van de stad. Een online concert of dito lessenreeks bij hoge uitzondering.

Laat het wel wezen, we beschikken over een pak ongewenste vrijetijd die op een of andere manier ingevuld moet worden. Je kennis bijspijkeren met een online opleiding, het is lovenswaardig. Het biedt je mogelijk, waarschijnlijk zelfs meer kansen op of behoud van werk. Waarschijnlijk schep je er gewoon plezier in om meer te weten over een boeiende onderwerpen. In je leven kan je niet genoeg weten.

Struinend doorheen het ,tijdelijk summiere, aanbod, vallen de steeds weer terugkerende prijzige cursussen op waar je op zijn minst de wenkbrauwen kan voor optrekken. Onopgemerkt tussen geslibberd via Uit in Vlaanderen, de website met het vrijetijdsaanbod, vrij toegankelijk en lokaal overgenomen. Stelt zich daar echt niemand vragen bij?

Een lessenreeks met prijzen van rond de € 250 zijn geen geringe bedragen. Daarvoor mag je een en ander verwachten. Welkom in de wondere wereld van de tarotkaarten, sjamanisme, online orakels en de boodschappen van de engelen.

“Het is belangrijk om over eeuwenoude kennis te beschikken, en het te kunnen toepassen op het hedendaagse leven”, wordt u voorgehouden. “Daarna is het nodig om die theoretische kennis ook weer te durven loslaten.” Het begin van elke wetenschappelijke studie. Volgt een opsomming van wat mensen die enigszins de pedalen kwijtraakten, mogen verwachten om via inzichten terug op de juiste weg te komen en, zeg maar hun toekomst te richten. Nooit gedacht dat in een stel kaarten zoveel wijsheid verscholen zit. Het blijft allemaal een beetje wazig en bijgevolg de vraag of enige scepsis niet op plaats is?

Over de wetenschappelijke onderbouw van de aangeboden cursussen mag enig voorbehoud worden gemaakt. Doorstaan zij de toets aan zo’n andere, eeuwenlang beoefende “wetenschap” als uroscopie, in de volksmond bekend als “piskijken”. Eeuwenlang is het urineglas het symbool der geneeskunst geweest. Het laat zich betwijfelen of de hedendaagse geneeskunde er nog veel waarde aan hecht.

Het staat iedereen vrij om leergangen wetenschappelijke nonsens te presenteren en iedereen kan daarin zijn geluk proberen te zoeken. Het is maar de vraag of samenstellers van een “uit”-krant niet enige voorzichtigheid aan de dag moeten leggen en hierin zonder voorbehoud in mee te gaan. Zwakke mensen koesteren soms onhaalbare verlangens die ze graag in vervulling zien gaan. Waar anderen dan weer van die zwakheden profiteren.