Nieuwe skyline Grote Markt

7 december 2022 | 07u18 | Gepost door rik.poulman@te…
Cartoon kerk
“Het zou meteen een unieke kans zijn om de skyline van de Grote Markt te veranderen en beklemtonen dat het stadhuis een open thuis is voor alle Tienenaars.” Breed gesticulerend met een viltpotlood tussen de vingers, spreidt de bevlogen architect zijn plannen open voor de Qatarese investeerder

“Het moet toch mogelijk zijn het stadsbestuur ervan te overtuigen om een erfpacht te verlenen voor het dak van het stadhuis. Onderhoud van dat ding kost stukken van mensen en met de oplopende energie- en loonkosten zou het bestuur maar wat blij moeten zijn om een stukje van haar patrimonium te kunnen verhuren voor een ongezien prestigieus project. Ik heb de plannen van architect François Drossaert uit 1835 bestudeerd. Een jaar eerder was hij aangesteld bij het toenmalige stadsbestuur. Hij tekende stevige gebouwen. Zie maar het vredegerecht en het wezenhuis in Tienen. En dus ook het stadhuis. Die zes Korynthische zuilen geven voldoende stabiliteit om bovenop de kroonlijst een imposante constructie te bouwen waar veel Vlaamse steden met afgunst zullen naar opkijken.”

Benieuwd en vol vertrouwen kijkt de architect de Qatarees in de ogen, terwijl die met veel aandacht naar de vertaling van zijn tolk luistert. Het neemt wat tijd in beslag. De blik van zijn tafelgenoot verraadt niets. Geen emotie.

Expositieruimtes

“Ik zie de opbouw in drie verdiepingen en in de vorm van een piramide met aparte functionaliteiten”, gaat de architect enthousiast verder. “Zo denk ik aan een gastronomisch restaurant met daarboven een tentoonstellingsruimte, die dan alle bestaande expositieruimtes in de stad vervangt. Wij brengen daardoor alles naar het centrum van de stad, hetgeen daar tot een grotere dynamiek moet leiden. Ten slotte voorzien wij nog een paar kleinere lokalen waar mensen zich kunnen terugtrekken voor, zeg maar, intieme gesprekken. Door gebruik te maken van super isolerend glas en hedendaagse verwarmingstechnieken drukken wij de energieprijs. Het plaatje klopt helemaal. Het past met de borstbeelden van de schilders Van Dyck, Rubens en Coebergher, naast die van keizer Karel V, Vesalius, Grétry en Justus Lipsius, die prijken in de nissen onder de bestaande kroonlijst.”

“Ziet er helemaal mooi uit”, laat de zakenman weten, “alleen, het gaat om bijzondere bouwtechnieken. Vinden wij daar uitvoerders voor, mensen met voldoende ervaring? En denk je echt dat de stad toestemming zal geven voor een dergelijk project.”

“Het lijkt mij geen onoverkomelijk probleem. Ik heb wel wat connecties met uw land en men heeft mij verzekerd dat er daar wat volk met ervaring rondloopt dat binnenkort uitkijkt naar een andere job. En wat die toestemming betreft, als ze het in hun hoofd zouden halen te weigeren, dan zal ik niet aarzelen om uit protest mijzelf vast te lijmen aan Het Toreke!”