Liefdesverklaringen in de hemel

cartoon 24 nov

Ontwaak, gij Tienenaar uit uw boze dromen. Recht uw rug, want zie, na zeven jaren Vestenkommer en Grotemarktkwel betreedt uw stad een nieuw tijdperk. Zaterdag 11 en zondag 12 december vormt uw hedendaagse Grote Markt het decor van een uniek spektakel, in de hemel geschreven.

Aan alles komt een einde. Ook aan het jarenlange boosheid over de moeilijke bereikbaarheid van het stadscentrum. Nog enkele dagen en onze Grote Markt, nog steeds de tweede grootste van het land, is weer helemaal toegankelijk. Nog even met de grove borstel erover en ze blinkt als nooit tevoren.

Is de herinrichting geslaagd? Daarover verschillen de meningen. De ene is er laaiend enthousiast over, de andere hervalt in zijn rol van eeuwige kankeraar, een eigenschap die onze stadsgenoten al sinds mensenheugenis wordt toegedicht. Dàt groepje ongeluksprofeten behoort tot de grote minderheid, zij het echter met het meeste kabaal.

Laat het niet aan je hart komen. De gerenoveerde marktomgeving wordt op zaterdag 11 en zondag 12 december aan de Tienenaar voorgesteld met … een liefdesverhaal. Bij het invallen van de duisternis vertelt Pedaleando Hacia el Cielo, of kortweg Pedaleando, een liefdesverhaal over samenzijn in donkere dagen, over engelen die balanceren tussen hemel en aarde. Pedaleando Hacia el Cielo betekent ‘fietsen in de hemel’. Het brengt mensen samen en geeft hoop. Liefdesverklaringen worden in deze luchtvoorstelling herschreven door beweging, een ademhaling, een woord, een lied. Deze voorstelling is een mix van filmische beelden, licht, zang, dans en live muziek, die eindigt in een lucht spektakel. Via aangepaste filmbeelden op het doek, vormt de stad zelf het decor voor deze voorstelling vol poëtische droombeelden.

Extra voorstellingen

Theater Tol dat het spektakel brengt, is een internationaal gezelschap uit Antwerpen. Het gebuikt beelden, spel en muziek, nauwelijks gesproken tekst. Het trad voorheen op in een dertigtal landen over de hele wereld en strijkt nu voor het eerst neer in Tienen. Een uniek spektakel dat je niet mag missen.

Je kan de voorstelling van op de eerste plaats gratis bijwonen door vooraf te reserveren via https://openingsweekend-tienen.eventsquare.co/nl/ivy3aqecrym0. Je dient wel in het bezit te zijn van een geldig certificaat (vaccinatie, PCR of herstel) of Covid Safe Ticket (CST) te tonen bij de ingang. Je kan de voorstelling ook elders op de Grote Markt volgen, al zal je dan de grondtaferelen niet helemaal kunnen zien. Vanuit de Tiense deelgemeenten rijdt tijdens het openingsweekend een kerst-bus die je gratis naar het stadscentrum en nadien ook weer naar huis brengt.

Om iedereen de kans te geven te komen genieten van het spektakel, voorziet de stad extra voorstellingen op beide dagen, telkens om 21.30 uur. Reserveren is gratis en kan vanaf vrijdag 19 november om 12.00 uur via www.wintermagietienen.be.

Lees meer over