Krijgt Tienen een havenschepen

8 juni 2022 | 20u02 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon havenschepen

Het gaat mogelijk een beetje tegen de verwachtingen in, maar de idee voor de openlegging van de Grote Gete aan ’t Schip, enkele uitzonderingen niet te na gesproken, schijnt op de goedkeuring van de modale Tienenaar te kunnen rekenen. Was facebook met vakantie? Het project belooft in ieder geval voor de toekomst.

Een open Gete op de plek waar nu hun pleintje ligt, is op een zonnige avond in juni gespreksonderwerp nummer 1 bij een aantal lokalen. Gezeten op zelf meegebrachte klapstoeltjes bespreken zij het rijke historische verleden ‘t Schip.

“Het klopt helemaal wat je zegt dat de rivier vroeger bevaarbaar is geweest, maar het was niet Julius Caesar die hier als eerste toekwam en al zeker niet met een drakar. Ik denk dat je een aantal zaken een beetje door mekaar haalt. De Romeinen passeerden hier over een heirbaan. Het is wel juist dat drakars scheepjes waren met een platte bodem en om op de Gete te varen had je een schip met platte bodem nodig, maar de Vikings waren al lang het land uit vooraleer er op de Gete werd gevaren.” De gepensioneerde schoolmeester zucht. Geschiedenis is niet ieders sterkste kant.

“’t Zou pas rond 1525 zijn dat ze voor het eerst met een kleine boot vanuit Diest naar hier zijn gekomen”, weet de man nog te vertellen. “Het zal wel niet gemakkelijk geweest zijn. Ze hadden immers de stroom tegen. ’t Heeft maar enkele tientallen jaren geduurd. Er is ambras gekomen met de Hollanders in de tijd van Alva en er was dikwijls ofwel teveel ofwel te weinig water in de rivier. Dan zijn ze er maar mee gestopt. En zo stilletjes aan verdween het water onder steen en beton.”

Plezierbootjes

De kentering wordt nu ingezet. Net als alle voorname steden in heel Vlaanderen, waar ze rivieren opnieuw open leggen, volgt Tienen over afzienbare tijd het goede voorbeeld.

“Amai, zeg, ik ben die plannen eens gaan bekijken. Binnenkort wonen wij hier in de sjiekste buurt van ’t stad. “Overal bomen, veel groen, veel plaats voor de kinderen. Wie kan daar nu tegen zijn?”

“En toch mis ik iets”, komt Caesar er tussen. Die naam gaat hij voor de rest van zijn leven moeten meedragen. “Met alle technische middelen van vandaag, moet het toch kunnen om hier een paar sluizen te zetten en het waterhuishouden te regelen, zodat we ook met plezierbootjes kunnen varen.”

“Beetje moeilijk”, gebaart de schoolmeester, “daarvoor is ze te smal. Ik hoorde zeggen dat ze eraan denken om ook de Borggracht opnieuw open te maken. Makkelijk te doen als ze ook die veste aan’ t fabriek op één baanvak brengen. Dan is er genoeg plaats, misschien een bevaarbare zijarm van de Gete, en een kleine haven. Een kolfje naar de hand van de toekomstige havenschepen (knipoog)!”

“Gaan ze een havenschepen aanstellen?”

“Niet aan twijfelen. Ze hebben hier immers ook een schepen voor economie, waarom dan geen voor de haven?”

Lees meer over