Helft auto’s op de schop?

autodelen
Zou het echt lang duren vooraleer Tienenaars de ommezwaai maken om niet langer een eigen auto voor de deur van iedere volwassene te staan hebben, maar er af en toe eentje te delen? Sinds enkele dagen is de stad een trotse eigenaar van een mobipunt. Daar kan je zomaar in een deelauto stappen. Mits een aantal regeltjes te volgen uiteraard. Het is niet de bedoeling om te gaan joyriden.

Glabbeek en Zoutleeuw deden het ons al voor. Tienen kon moeilijk achterwege blijven met de installatie van een mobipunt. Een grootstad die naam waardig heeft altijd wat meer tijd nodig om zijn plannen te verwezenlijken. Bijgevolg diende eerst het hele riedeltje van mobiliteits-, klimaatsactie- en andere plannen doorlopen te worden om er eentje te installeren. Daar blijft het niet bij. Het reeds bestaande aanbod van vervoersmiddelen wordt uitgebreid met deelwagens. Samen met de opwaardering van de stationsomgeving -hardnekkige geruchten gewagen er zelfs van dat het nog deze eeuw in orde gaat komen – wordt het station van Tienen zo uitgebouwd tot een volwaardig interregionaal mobipunt. Daarmee wordt ook meteen het startschot gegeven voor de lancering van cambio autodelen. Inwoners en bezoekers van de stad zullen over drie elektrische wagens kunnen beschikken.

Het station is hiervoor de uitgelezen locatie. Een knooppunt voor internationale, regionale en lokale verbindingen, waar het aanbod nu al uit treinen, bussen, taxi’s en deelfietsen bestaat. “Met dit project realiseren we de ontbrekende schakel van ‘combimobiliteit’”, weet schepen van Mobiliteit en Duurzaamheid Paul De Cort te vertellen. “Reizigers komen met de trein of ander openbaar vervoer naar Tienen. Ze kunnen de laatste kilometers naar hun bestemming te voet, met een deelfiets of deelwagen overbruggen. Autodelen een gunstig effect heeft op de parkeerdruk en CO2-uitstoot in de stad. Dat is mooi meegenomen. Eén deelwagen vervangt al snel 8 tot 12 wagens. Voor de individuele gebruikers is het een duurzaam, flexibel en goedkoop alternatief voor het bezit van een eigen wagen.”

Wanneer je niet elke dag een wagen nodig hebt, kan je die voortaan uitlenen via het autodeelsysteem cambio. Het is een eenvoudige formule waarbij op de vaste standplaats in de stad auto’s ter beschikking staan. Tegen een vergoeding kun je die reserveren en vrij gebruiken. Op het einde van de rit zet je de auto terug op de standplaats, zodat de volgende gebruiker die gemakkelijk terugvindt.

Na Glabbeek, Zoutleeuw en Tienen wil de provincie Vlaams-Brabant, samen met de betrokken partners nog zes andere mobipunten openen in Geetbets, Landen, Linter, Herent, Huldenberg en Rotselaar. Wanneer de formule aanslaat – de initiatiefnemers geloven er vast in en ervaring in andere steden geeft hen gelijk – komen er op termijn meer dergelijke punten in de stad.

Lees meer over