Chicago aan de Gete

26 oktober 2022 | 08u12 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon onveiligheidsgevoel

Is het een beetje wereldvreemdheid of eerder een bewuste keuze van een onzer gemeenteraadsleden om de bevolking te doen geloven dat Tienen een levensgevaarlijke stad is om te wonen? Tienen, een stad met dagelijks vechtpartijen, waar kinderen en vrouwen mishandeld worden? Komaan zeg!

“Tienen is onveilig geworden. Het komt in de krant, het komt in de media en het staat zo op facebook. Er zijn bijna dagelijks vechtpartijen. Er worden kinderen en vrouwen mishandeld en het gebeurt bijna altijd op dezelfde plaats. Het veiligheidsgevoel is weg. Heel veel mensen maken zich echt zorgen, durven dikwijls ’s avonds niet meer naar buiten komen en heel veel kinderen worden op een onaardige manier behandeld in de zin dat tanden worden uitgeklopt, kaaksbenen gebroken enz.”

Voor de enkelingen die online de gemeenteraad van hun stad volgen en dergelijke afschuwelijke taferelen horen poneren, is het toch even verschieten. Dat in een middelgrote stad de zenuwen al eens gespannen staan, dat er wel eens erg ongepast wordt gereageerd en uitgehaald, dat soms geweld helaas niet uit te sluiten valt, hoort zeker bij een samenleving, maar stellen dat zoiets dagelijkse kost is, lijkt op zijn minst gezegd wat bij de haren getrokken. Alsof een Chicago zich aan de Gete ontwikkelt. Uitgesloten is het niet dat zo’n indruk ontstaat bij diegenen die facebook als hun belangrijkste informatiebron hanteren en daar bevestiging zoeken. Waarvan eigenlijk?

TV-ploeg

De burgemeester krijgt meteen het advies mee om de lokale politie hierop aan te spreken, aan te dringen om meer patrouilles te sturen naar plaatsen waar “regelmatig” mishandelingen gebeuren en eveneens meer stadswachten in te zetten. Misschien met een lokale TV-ploeg in het kielzog? “Het klopt natuurlijk dat er al eens iets verkeerd kan lopen”, repliceert burgemeester Partyka, “maar schoolomgevingen worden frequent gecontroleerd, dagelijks zijn er verschillende politieteams onderweg, het fietsteam toert geregeld in de stad rond en ook de gemeenschapswachten doen hun werk. Als er zich criminaliteitsfenomenen voordoen bij jongeren, volgt een overleg tussen politie en de scholen. Overlastplaatsen zijn geïnventariseerd. Indien er zich strafbare feiten voordoen, is het belangrijk dat die worden gesignaleerd aan de politie”, voegt ze er fijntjes aan toe. “Iedereen die weet heeft van onveilige toestanden, wordt vriendelijk verzocht die te melden. Wij horen soms dat er niet wordt opgetreden bij feiten. Doorgaans ontbreekt dan een melding ervan. Je kan moeilijk een interventie verwachten indien feiten niet gemeld worden.” Wie dat niet doet, verzaakt aan zijn burgerplicht. Wellicht is de stad beter af met wat samenwerking dan ongefundeerde boodschappen de wereld in te sturen.

Lees meer over