Cashless betalen in cultuur- en gemeenschapscentra

9 september 2024 | 12u51 | Gepost door redactie
cartoon

“Om te verhinderen dat ons budget meer gaten vertoont dan een Zwitserse Emmentaler, moeten we snel actie ondernemen.” Een heldere vaststelling in de schepenzaal. De herberekening van het meerjarenplan leverde nieuwe cijfers én kopzorgen op. Het siert de bestuurders dat ze daar oog voor hebben. 

Veel hulp uit de federale en Vlaamse schatkist valt er immers niet te verwachten. Hun bewakers weten zelf ook niet goed hoe de eindjes aan elkaar te knopen. Het lijkt erop dat de stad op zoek moet naar manieren om extra inkomsten te genereren en daarmee tekorten in het te besteden bedrag te voorkomen. “Om de begroting min of meer te doen kloppen, moeten wij ons oor te luister leggen bij de evenementensector!”, klinkt het tijdens een informeel overleg. “Kijk naar de festivalorganisatoren. Telkens weer weten ze, ondanks de torenhoge gages van de artiesten, de cijfers perfect in balans te brengen. Wij kunnen er een voorbeeld aan nemen!”

Rijp beraad leverde een aantal suggesties op. “Ligt het niet voor de hand dat wij in de eerste plaats de cultuursector aanpakken? Die is het toch gewend om te dienen als kop van Jut. Veel tegenstand hoeven we niet te vrezen. Aan het gebruikersreglement van de zalen in het Vrijetijdscentrum en de ontmoetingscentra in de deelgemeenten kan wat gesleuteld worden. Zo zouden we alleen nog toegangstickets voor alle opvoeringen op naam kunnen verkopen en een administratieve kost aanrekenen bij iedere wijziging. Dat is een werkelijk aantoonbare kost. Als we dat niet doen, verliezen we geld. Ons personeel moet ook worden betaald. Het is bijgevolg lonend, maar echt veel brengt zoiets niet in het laatje. Trouwens, voor dit seizoen is het al te laat. Het huidige stadsbestuur loopt op zijn laatste benen, maar we kunnen zonder meer een aanbeveling doen aan de nieuwe machthebbers, wie die ook mogen wezen.”

“Allicht valt er veel meer te verwachten van contactloos betalen. Het is echt niet meer van deze tijd nog twee gepensioneerden bij de ingang te zetten om jetons of bonnetje te verkopen. We kunnen er ook voor opteren digitale consumptiebonnen samen met de toegangstickets te verkopen. Je bewijst er de mensen een dienst mee. Alles samen in één appje op je mobieltje. Da’s ook makkelijker voor onze administratie. Je vermijdt heel wat gedoe aan de kassa. Bij Suikerrock doen ze dat ook. Daar betaal je met cubes, of bij Tomorrowland met hun bracelets. Wij zouden kunnen opteren voor schaapjes. Dat past een beetje beter bij de Tiense volksaard. Een extra bonus: het is super handig om vroegtijdig geld binnen te harken, want dan kunnen we het lekker lang vasthouden voordat we het weer uitgeven. Na een tijdje zijn velen het vergeten dat ze daar nog wat geld op hebben staan. Zo hoeven we minder vaak bij de banken aan te kloppen voor een lening!”

Rik Poulman