Besturen, dat is vooruitzien

19 januari 2023 | 10u05 | Gepost door rik.poulman@te…
cartoon opslag
Een loonsverhoging van 12% dit jaar? Als we de prognoses mogen geloven zit het er dik in, tenminste toch voor werkende Vlamingen in loondienst.

Voor de werkgever die de opslag moet betalen, wordt het een ander paar mouwen. Privébedrijven zouden dan nog kunnen overwegen die meeruitgave door te rekenen in hun prijzen aan de consument, voor een stadsbestuur is dat veel minder evident. Met tariefverhogingen voor sommige diensten als verhuur van zalen aan verenigingen en hogere prijzen voor het afleveren van noodzakelijke documenten, maak je je niet populair bij je kiezers. Dan maar elders insnoeien.

Je zou als stadsbestuur je personeelsleden een minder voordelig statuut kunnen aanbieden. Zoiets draagt risico’s met zich mee en is alvast niet motiverend. De kans om er snel de brui aan te geven als elders een interessantere jobaanbieding wacht, verhoogt aanzienlijk. Het opleiden van nieuwe medewerkers vraagt tijd en vertraagt de werking van het stedelijk bedrijf. De gevolgen laten zich ook daar voelen: langere wachttijden en ontevreden kiezers. Tja. En dat in het jaar voorafgaand aan de verkiezingen van 2024. Een aantal diensten die de stad vroeger aanbood, gingen op de schop en zijn overgeheveld naar privébedrijven.

Mocht je dan al blij zijn met een te verwachten loonsopslag, weet dat jouw lokaal bestuur er zich op verheugt om een deel daarvan terug te zien vloeien naar de stadskas. Door de hoge inflatie in 2022 wordt niet alleen jouw loon geïndexeerd, maar ook een reeks belastingen. Voor het kadastraal inkomen van jouw onroerende eigendommen ga je in 2023 9,6 % meer betalen. Op de basisbelasting die Vlaanderen int, betaal je ook opcentiemen die jouw gemeente daar aan toevoegt. Concreet: voor iedere 10 euro die jij aan Vlaanderen betaalt in de onroerende voorheffing (ov), vraagt stad Tienen daar nog eens 98,2 euro bovenop. De stad was immers in 2020 zo pienter de opcentiemen ov van 882 te verhogen naar 982, de 19de-eeuwse Franse politicus Adolphe Thiers indachtig: “Gouverner, c’est prévoir”. De aanvullende belasting op de personenbelasting werd dan wel met een paar tienden van een percent verminderd, maar toch.

Uit de stadsmonitor 2020 van steden en gemeenten blijkt dat de Tienenaar niet zo happy is over zijn stadsbestuur. Slechts 19% gaf aan erover tevreden te zijn. Vanaf 22 maart 2023 organiseert Agentschap Binnenlands Bestuur een nieuwe grootschalige burgerbevraging. Tijd om een tandje bij te steken?