Zorginitiatief De Hoef organiseert pannenkoekenfeest: "Veel subsidies krijgen we in Vlaanderen niet"

De Hoef

Ezelboerderij De Hoef, een zorginitiatief in Messelbroek, een deelgemeente van Scherpenheuvel-zichem, organiseert een pannenkoekenfeest. Ze doen dat om geld in het laatje te krijgen want ze worden amper gesubsidieerd door de overheid. De Hoef biedt zinvolle dagbestedingen aan, coaching en therapeutische begeleiding aan jongeren en volwassenen die behoefte hebben aan een veilige en kleinschalige werkplek. 

Oprichtster Inge Geeraerts (47) besloot, na een diploma licentiaat scheikunde en 10 jaar gewerkt te hebben in het bankwezen, om ontslag te nemen. Omdat ze, samen met haar toenmalige man, een zinvolle invulling wilden geven in zowel hun leven als dat van hun kinderen, stampten ze De Hoef uit de grond. 

“Twaalf jaar later komen er op weekbasis een 35 cliënten, ook hoeveniers genoemd. De meeste mensen komen één tot twee halve dagen per week in dagbesteding en daarnaast zijn er ook mensen die begeleiding en coaching nodig hebben. Aanvankelijk stelden we ons open voor mensen met een verstandelijke beperking, maar nu zijn er heel gemengde groepen met zowel jongeren als ouderen die te maken kregen met een burn-out, depressie of psychisch kwetsbaar zijn. Het was een heel bewuste keuze die we maakten en op dit moment kunnen we wel zeggen dat we de enigen zijn in het Hageland.”

Lees verder onder de foto.

De Hoef

Weinig subsidies

Het aanbod is betalend omdat het gaat om professionele hulpverlening. “We hebben ook vrijwilligers en zelf heb ik me omgeschoold. We hebben ook twee orthopedagogen en een creatief therapeut in ons team en die moeten betaald worden. Omdat we zelfbedruipend zijn, hangen we af van de inkomsten van onze cliënten en de winsten die we halen uit evenementen die we organiseren. Er zijn wel enkele subsidies, mensen met een beperking bijvoorbeeld kunnen rekenen op een zorgbudget of AMA-subsidie voor langdurige werkonbekwame cliënten. We staan op dat vlak zwaar achter tegenover andere landen. In Nederland, Noorwegen en Zweden worden initiatieven zoals dat van ons meer ondersteund door de overheid.”

Om geld in het laatje te krijgen, organiseert Inge nu een pannenkoekenfeest op 20 augustus. “We hebben op de hoeve een woonwagen waar we een keukentje in willen voorzien. Dat moet dan dienen als extra rustplek maar ook om onze groenten te verwerken, soep te koken of samen te eten.”

Kaarten zijn verkrijgbaar bij de hoveniers maar ook via mail (dehoefvzw@gmail.com). Je kan ook gewoon de dag zelf langskomen.

Lees meer over