Wie moet kapot fietspad herstellen, de stad of de aannemer? Discussie laait op met oppositie

Fietspad

In Scherpenheuvel-Zichem is er discussie over een onbruikbaar fietspad aan de Tesseltse Steenweg in Averbode. “Volgens de burgemeester ligt het probleem bij het feit dat de aannemer dit niet goed herstelde na een aankoppeling van een aansluiting. Volgens ons is het fietspad beschadigd door de uitzetting na de grote temperatuurverschillen van woensdag”, luidt het bij oppositiepartij Vlaams Belang.

“Net op het intacte stuk is het fietspad gebarsten. Het is aan de gemeentediensten om vóór het weekend de nodige voorlopige herstellingen te doen en het fietspad zo snel mogelijk opnieuw open te stellen”, zegt fractievoorzitter van de oppositiepartij Suzy Wouters.

“De huidige situatie waarbij fietsers de rijbaan op moeten in een bocht is levensgevaarlijk. Het is onbegrijpelijk dat de burgemeester de verantwoordelijkheid afschuift maar dat is een gekend probleem in deze stad.”

Burgemeester Manu Claes (cd&v) ontkent dat het bestuur de verantwoordelijkheid van zich afschuift maar, zo zegt hij, er zijn meerdere factoren waarmee rekening moet gehouden worden. “Nutsmaatschappijen vragen de stad toestemming om aansluitingen te maken en die krijgen ze ook maar dan wel met de voorwaarde om alles te herstellen in de oorspronkelijke staat. Soms herstellen ze het tijdelijk maar dat tijdelijke duurt dan wel heel lang, sommige aannemers voeren ook weleens werken uit zonder toestemming, dat is in dit geval niet zo. Wanneer ze het zelf niet deftig herstellen, doen onze diensten dat en proberen we de kosten te verhalen op de verantwoordelijken. We gaan in deze materie in elk geval nog strenger optreden en intussen hebben we ook 1 vak afgesloten omdat de veiligheid ook voor ons gegarandeerd moet worden.”

Lees meer over