Vertaalcomputer voor elke school en elke vestiging van buitenschoolse kinderopvang

Vertaalcomputer

Het lokaal bestuur van Scherpenheuvel-Zichem kocht 15 vertaalcomputers voor alle scholen en voor de buitenschoolse kinderopvang Baloe. “Scholen en opvanglocaties in de stad worden meer en meer geconfronteerd met kinderen waarvan de ouders weinig of geen Nederlands spreken.”

Scherpenheuvel-Zichem heeft een aantal  vluchtelingen op het grondgebied. Er is het opvangcentrum van Caritas International in het Peeterskasteel en er zijn ook heel wat  Oekraïense ontheemden. Maar ook andere anderstaligen komen in de stad terecht.

 “Dit betekent ook dat de scholen meer en meer geconfronteerd worden met leerlingen waarvan de ouders weinig of geen Nederlands spreken. Om anderstalige ouders zo goed mogelijk te betrekken bij het schoolgebeuren, polsten de scholen bij het lokaal bestuur om vertaalcomputers aan te kopen. Op die manier kan de werking van de school toegelicht worden, kunnen afspraken duidelijk gemaakt worden en worden ouders geïnformeerd over het brede schoolgebeuren”, zegt schepen van Onderwijs Tony Vancauwenbergh (Open Vld).

Het lokaal bestuur stelt voor elke school en voor de 4 vestigingen van de buitenschoolse kinderopvang Baloe een vertaalcomputer ter beschikking.

Manu Claes (cd&v), burgemeester en tevens bevoegd voor kinderopvang :  “Ook bij Baloe zien we duidelijk de voordelen. Kinderen van anderstalige ouders kunnen nu zorgeloos gebruik maken van onze opvang voor en na school en in de vakanties. Onze begeleiders kunnen altijd met de kinderen en hun ouders communiceren, ook wanneer ze het Nederlands nog onvoldoende onder de knie hebben. Kleine misverstanden zijn zo snel van de baan.”

 De toestellen met 4g connectiviteit zijn overal bruikbaar, bijvoorbeeld ook aan de schoolpoort. De toestellen kunnen instant vertalingen doen van - en naar 130 verschillende talen en kunnen via een ingebouwde camera documenten vertalen.