Verkeersproblemen mogelijk door onderhoudswerken aan Westelsebaan in Scherpenheuvel-Zichem

Galgenberg

Het Agentschap Wegen en Verkeer start op 4 maart met grondige onderhoudswerken aan de Westelsebaan (N212) in Averbode/Zichem. De betonnen gewestweg krijgt een nieuw wegdek in asfalt. De rijweg wordt in de twee richtingen smaller. Zo komt er meer ruimte voor bredere en hogere fietspaden. De Watergroep vernieuwt de waterleiding over de hele zone en de nutsvoorzieningen worden aangepast waar dat nodig is. De werken duren tot december. 

 “Het betonnen wegdek wordt volledig opgebroken, wat dieper uitgegraven en volledig heropgebouwd met verschillende lagen asfalt. In de twee richtingen wordt de rijweg smaller, zodat we verhoogde fietspaden van 1,75 meter breed kunnen aanleggen. In één beweging vernieuwt De Watergroep 1800 meter waterleiding en passen we de nutsvoorzieningen aan. De Vlaamse Overheid investeert 2 miljoen euro in dit vernieuwingsproject”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken Lydia Peeters (Open Vld) 

Aan het Sint-Jansplein zijn de rijweg en fietspaden al heraangelegd en het plein wordt bovendien een Hoppinpunt, een plek waar je makkelijk van één vervoersmiddel kan overstappen op een ander, en maakt zo deel uit van het nieuwe busnetwerk van De Lijn.

De gemeente van haar kant zorgt voor nieuwe voetpaden op de Westelsebaan tussen de Melkerijstraat en de Prelaatstraat. 

“We zijn heel tevreden dat de aanpassingswerken binnenkort starten, want de Westelsebaan is echt aan vernieuwing toe. Extra pluspunt is de drukke oversteekplaats aan het kruispunt met de Sprinkhaanstraat die een stuk veiliger wordt gemaakt. Ook de stad plant in de omgeving van de Westelsebaan nog enkele onderhoudswerken. Na de aanpak van de gewestweg plannen we vernieuwingswerken in de Hoornblaas, de Reppelsebaan, de Sprinkhaanstraat en de Prelaatstraat”, gaat schepen van Openbare Werken  Jan Boeckx verder.

De werfzone zal opgeplitst worden in twee zones die helemaal afgesloten worden. Het agentschap start met voorbereidende grondwerken op 4 maart in zone 1, dat is vanaf huisnummer 162 op de Ernest Claesstraat/Westelsebaan tot aan de zijstraat Galgenberg. Zone 2 loopt van de Galgenberg tot de Prelaatstraat in het centrum van Averbode.

Bestemmingsverkeer kan de eerste maanden nog over het betonnen wegdek tot aan de eigen oprit of handelszaak rijden. Doorgaand en zwaar verkeer rijdt via Hoornblaas, Turnhoutsebaan (N127) en Averboodse Baan (N165). Ook voor fietsers richting Zichem of Averbode komt er een omleiding. Omwonenden in de werfzone en ruimere omgeving krijgen voor de start van de werken een infofolder met concrete informatie. 

Nog meer werken staan op til

Het Agentschap Wegen en Verkeer plant in de zomer ook nog een opknapbeurt op de Steenweg op Scherpenheuvel en de Molenstraat (N212). Daar komt er over een afstand van 2,3 km, tussen de Veststraat en de Rozenstraat een nieuwe laag asfalt.

Volgend jaar wordt het kruispunt Herseltse-Westelsebaan verkeersveiliger gemaakt.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over