Verdelger van Aziatische hoornaar Nicky startte crowdfunding op en haalde al meer dan 10.000 euro op

Imker en verdelger van de Aziatische hoornaar Nicky Torbeyns (39) uit Scherpenheuvel-Zichem startte recent een crowdfunding op omdat de overheid dit jaar voorlopig met geen subsidies over de brug komt. Hij startte met het initiatief omdat het verdelgen van de dieren een topprioriteit is maar handen vol geld kost. Zijn streefdoel was 10.000 euro op te halen en die kaap kon hij al na acht dagen overschrijden. “Ik ben zelf aangenaam verrast dat dit probleem blijkbaar ook bij anderen leeft en dat we ons doel zo snel konden bereiken.”
Tot vorig jaar kregen verdelgers een subsidie van de overheid maar die bleef dit jaar (voorlopig) uit. Anderzijds is het verdelgen van de Aziatische hoornaar een dure onderneming. “Een beschermpak, een hoogtelans en de perslucht samen kosten makkelijk zo’n 10.000 euro, iets dat we, als verdelgers, zelf moeten bekostigen. Dat wil ook zeggen dat we onze onkosten moeten doorrekenen aan onze klanten. Voor een secundair nest op hoogte bedraagt de factuur minstens 180 euro”, zegt Nicky die vreest dat de hoge kostprijs ervoor gaat zorgen dat mensen de nesten gaan laten hangen. “Terwijl we net heel snel moeten handelen en de nesten verdelgen. Dat het bestrijden van de hoornaar hoognodig is, blijkt wel, want een collega-imker liet me onlangs nog weten dat de Aziatische hoornaar nu ook aangekomen is in Hongarije, vermoedelijk met een transport.”
De problemen met de dieren in Europa begonnen in 2004. “Toen kwam een koningin van de Aziatische hoornaar in het zuiden van Frankrijk binnen via China, vermoedelijk door het importeren van een bonsai boompje. Na bijna 20 jaar heeft deze exoot zich kunnen verspreiden over half Europa, mede doordat hij hier geen natuurlijke vijanden heeft. In 2018 werd ook in België het eerste exemplaar aangetroffen. Het dier is niet alleen een ramp voor bijen, inheemse insecten en de fruitsector, maar ook zeer gevaarlijk voor de mens. Doordat ze zo bijzonder agressief zijn, vallen er in Frankrijk en Spanje jaarlijks een tiental doden en zelfs in Belgie zijn er alleen al dit jaar meerdere steekincidenten geweest die tot ziekenhuisopnames geleid hebben.”
Dat het dier zich almaar meer verspreid blijkt ook uit de vele interventies die Nicky al moest doen in het Hageland. Recent nog was er een nest dichtbij het centrum van Scherpenheuvel. Eerder luidde hij al de alarmbel en vreesde ervoor dat we dit jaar te maken krijgen met zo’n 5000 nesten.
“We hadden vorig jaar zo’n 1200 nesten in Belgie. Elk nest kan 50 tot 500 koninginnen voortbrengen en dus mogen we ons verwachten aan een vervijfvoudiging. Het blijken ook taaie beestjes te zijn, zelfs na een uur in de frigo kunnen ze nog overleven. Ook de winterperiode overleven ze zonder probleem.“
CBS Bekkevoort heeft alvast op 31 juli beslist om een subsidie te voorzien voor het verwijderen van een nest met een maximum bedrag van 77 euro en ook andere gemeenten en steden nemen gelijkaardige maatregelen.
Meer info over de crowdfunding vindt u op de website: www.wijvoordebij.be.
Tekst: Laurien Holsbeeks
Lees gratis verder in onze app
Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.