"Stad doet aan choquerende en overdadige boskap", vindt oppositie, burgemeester nuanceert

Stene Molen wijk

“Er werden, tegen de afspraak in, te veel bomen gekapt bij de uitvoering van de vierde fase van de ontwikkeling van de woonwijk Stenen Molen in Scherpenheuvel-Zichem. Alle bomen werden gekapt wat ingaat tegen de afspraken gemaakt met het Vlaams Agentschap Natuur & Bos (ANB)”, dat zegt Pieter Boudry van oppositiepartij stadSZteam.

Volgens de oppositiepartij is de stad al vele jaren een grote ontbosser. “Volgens de Bospas 2014-2022 werd er in die 8 jaar 98.893 m2 ontbost op het grondgebied Scherpenheuvel-Zichem en werden 46 vergunningen tot ontbossing verleend. Bij de uitvoering van de ontwikkeling van de woonwijk de Stenen Molen werd opnieuw met de grove borstel gewerkt en werden koudweg alle bomen gekapt wat ingaat tegen de afspraken gemaakt met het Vlaams Agentschap Natuur & Bos (ANB). Zo werd er expliciet vermeld dat hoogstammige bomen binnen de ontboste oppervlakte niet automatisch mochten worden gekapt en mee konden worden geïntegreerd binnen de tuinen van de woningen. Uit de genomen foto’s van de omwonenden blijkt duidelijk dat er verschillende oude eiken werden gekapt die hadden kunnen blijven staan als deel van een tuin. Er werden volgens de inwoners zelfs bomen gekapt buiten de bouwpercelen tot op de privéterreinen van omwonenden” zegt Boudry die ook moeite heeft met de timing van het kappen.

“Dat gebeurde midden in het broedseizoen, dat het ANB voorziet van 1 maart tot 1 juli. Het leefgebied van minstens twee koppeltjes grote bonte spechten werd op die manier vernield. We vragen ons, onder andere, ook af of de controlefunctie van de stad wel voldoende werd uitgeoefend. Al twee jaar wordt er net meer groen belooft in de Stenen Molen wijk. Nu doet de stad het tegenovergestelde met deze ronduit choquerende en overdadige boskap.Inwoners en omwonenden van de wijk zijn zwaar aangedaan en diep teleurgesteld”, besluit Boudry.

Lees verder onder de foto.

 

stene molen

Burgemeester nuanceert

Burgemeester Manu Claes (cd&v) nuanceert de kritiek. “De stad heeft die bomen niet gekapt maar wel een aannemer die inderdaad te veel bomen heeft weggehaald. Ik vermoed dat hier een vergissing in het spel was. Onze diensten hebben ook al contact gehad met ANB en de verkavelaar praatte al met de eigenaar van het bos over een compensatie. Trouwens dat we als stad al veel bomen hebben gekapt is evenmin waar want heel wat van die ontbossing gebeurde door andere instanties.”

stene molen

Lees meer over