Sprankelend Hageland, op bezoek bij onze wijnboeren. Vandaag tv-reporter Luc Haekens van wijndomein Coberger

wijn Coberger
Nu Sprankelend Hageland, een wijnfestival gespreid over vier weekends waarbij heel wat wijndomeinen in het Hageland hun deuren openen voor bezoekers, voor de deur staat, vonden wij het een goed idee om bij een aantal wijnboeren aan te kloppen om te luisteren naar hun verhaal. Tv-reporter Luc Haekens bijt de spits af.

Journalist, auteur, acteur en wijnbouwer Luc Haekens startte in 2015 met het aanplanten van zijn wijngaard.”Ik was al een tijdje op zoek naar een leuke hobby om mij wat te ontspannen en tot rust te komen. Achter mijn huis lag een mooi glooiend maïsveld en dat vond ik dit wel ideaal om er een wijngaard te beginnen. Gelukkig bleek al snel dat de eigenaars almaar minder goesting hadden om zelf nog te boeren en konden we met hen tot een akkoord komen om het veld aan te kopen. De naam van on wijndomein verwijst naar  Stanislas Coberger, de hofarchitect van Albrecht en Isabelle en het brein achter de basiliek van Scherpenheuvel-Zichem. Ik ben altijd wel geïnteresseerd geweest in het verbouwen van wijn, wanneer we met vakantie gingen, bezochten we vroeger ook al regelmatig een wijngaard.”

Wijnbouwen is iets wat je leert door te studeren

Een wijngaard planten is één ding, maar alles van wijn verbouwen een tweede. Daarom ging de reporter lessen wijnbouw en wijn maken volgen bij Syntra Vlaanderen. “Ik leerde ook veel al doende. In onze wijngaard staan nu zo’n 1200 wijnstokken, goed voor evenveel flessen, met vooral drie belangrijke druifsoorten, namelijk Auxerrois, Chardonnay en Pinot Noir. Daarnaast staan er nog enkele andere soorten, maar dat is een kleine minderheid. Onze wijn maken we op basis van de eeuwenoude traditie van de lokale wijnproductie. Van de Pinot Noir was ik niet zeker dat die druif hier zou gedijen en we er kwalitatief goede wijn van zouden kunnen maken, gelukkig was die vrees onterecht want het eindproduct ervan is schitterend en zeer lekker. We brachten hem voor het eerst op de markt in juni 2021, de vorige 2 jaren was die nog te jong omdat de planten nog niet oud genoeg waren, nu is die super.”

Lees verder onder de foto. 

Coberger

Eigen winkeltje en nu ook een glampingsite

Luc verkoopt zijn wijnen in zijn eigen streekwinkel Heerlijk Hageland "Daar vind je ook onze droge gin en het Mariake bier, een fruitig blond bier met appelkersensap. Dit jaar kunnen we zo’n 700 flessen beschikbaar stellen waarvan een 500-tal rode en zo’n 200 witte wijnen.”

Een deel van de buit zal hij wellicht ook kunnen slijten aan de klanten van de glamping die hij sinds twee jaar op het domein organiseert. “ We kochten het aanpalend bos tijdens de eerste lockdown en begonnen er toen de camping, dit is dus het 2de seizoen dat we open zijn. We trokken er drie luxe safaritenten op en bouwden een blokhut, telkens goed voor 2 volwassenen en maximum 3 kinderen. De buitenkeuken, buitendouches en overdekt terras deel je met de andere gasten. Het trekt best veel volk en natuurlijk zijn we daar blij mee. In deze coronatijden willen mensen ook al sneller in eigen land vakantie houden, dat helpt wellicht. Onze site was ook te zien bij Reizen Waes en dat heeft natuurlijk ook wel geholpen voor onze naambekendheid (lacht).”

Oogst zal wellicht meevallen

Terwijl sommige collega’s wat aarzelend zijn over de oogst straks in augustus of september, naargelang het weer, is Luc tevreden over de kwaliteit van zijn wijn. “ Het is bij druiven uiteraard elk jaar anders, onder meer door de weersomstandigheden, maar we hebben, volgens mijn coach bij de wijnmakerij, een goede terroir. Dat betekent dat de percelen goed in relatie staan tot de teelt. Dat is al een belangrijk iets en met het warmere weer de laatste jaren leidt dat tot hoge kwaliteit.”

Aan uitbreiden denkt de tv-maker voorlopig niet. “Samen met de glamping is dit nu perfect beheersbaar. Moest ik of de wijn of de glamping willen uitbreiden, zou ik hulp moeten inroepen en dan is het geen hobby meer. Ik vind het nu super, kleinschalig en rustig voor iedereen, laat het ons zo maar houden (lacht).”

Adres: Vossekotstraat 50 in Scherpenheuvel-Zichem. 

Contact: info@wijndomeincoberger.be  | +32 (0)474 59 07 96

Website: https://www.wijndomeincoberger.be/

Tekst: Dirk Van De Gaer

Luk Haekens
Glamping kan ook bij wijnboer Haekens

Lees meer over