Scherpenheuvel-Zichem zoekt namen voor zeven nieuwe bruggen

brug

Scherpenheuvel-Zichem is op zoek naar een naam voor de zeven nieuwe bruggen die, samen met de Vlaamse Landmaatschappij, werden aangelegd op zeven bedevaartsroutes die, in het kader van het landinrichtingsplan ‘Poort Scherpenheuvel’, werden opgewaardeerd.

De bruggen maken het mogelijk om vanuit de Norbertijnenabdij van Averbode, in het hart van het gebied de Merode, naar de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Scherpenheuvel te wandelen.

“Scherpenheuvel trekt al sinds decennia bedevaarders en dagjestoeristen aan. Eén van de routes brengt je vanuit de abdij van Averbode, de centrale poort van Landschapspark de Merode, naar de basiliek van Scherpenheuvel. Op die route verbeterden we heel wat trage wegen, zodat bedevaarders en wandelaars op een aangename manier naar Scherpenheuvel kunnen.”, zegt schepen van Toerisme Lieve Renders (cd&v).

De stad profileert zich met het project nog meer als religieus erfgoedstad, zo zegt burgemeester Manu Claes (cd&v). “ Zeven oude bedevaartroutes werden zoveel als mogelijk in ere hersteld en het aanwezige religieus en ander erfgoed onderweg wordt op die manier ontsloten.”

Drie van de zeven routes beperken zich tot het grondgebied van Scherpenheuvel-Zichem, met name de routes richting Merodegebied (abdij Averbode), Bekkevoort en Rillaar.

Vier andere routes werden doorgetrokken, met bewegwijzering en met projectlogo, tot in Diest, Herselt, Landen en Tremelo. “Dit was mogelijk dankzij de samenwerking met de besturen van deze gemeenten en met de steun van de intercommunale Interleuven in het kader van het project Langs Pelgrimswegen.”

De stad start nu, samen met VLM, een zoektocht naar goede namen voor de zeven bruggen die werfden gebouwd.

Van 1 december  tot 1 februari kun je via visit.scherpenheuvel-zichem.be jouw suggesties voor een passende naam indienen. Aan de zoektocht is een wedstrijd verbonden waarmee je een streekpakket kan winnen.

Op 1 mei worden de nieuwe bruggen feestelijk ingehuldigd met hun nieuwe naam.

 

Lees meer over