Scherpenheuvel-Zichem zet in op roofvogels in strijd tegen muizen en ratten

kerkuil

In Scherpenheuvel-Zichem werden maandagvoormiddag vier gerevalideerde steenuiltjes gelost in de Groenstraat. De stad kiest, in de bestrijding van ratten en muizen, voluit voor de kerkuil, steenuil en torenvalk als wapens. Roofvogels wiens biotoop kan verbeterd worden door het plaatsen van nestkasten. 

Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum van Heusden-Zolder ving sinds de lente vier jonge uiltjes op na een val uit het nest. Drie van hen werden samen met een volwassen uiltje, dat vastzat in een schouwschacht, uitgezet in de Groenstraat in Scherpenheuvel. “Nu de weersomstandigheden nog goed zijn en de graangewassen op de akkers gerooid zijn, hebben de uilen een goed zicht op hun prooien” ,luidt het.

Ruim 3000 muizen en jonge ratten worden zo verorberd

Roofvogels zijn zeer geschikt voor de bestrijding van ratten en muizen, zo weet Philippe Smets van de Uilenwerkgroep. “Een kerkuil eet een vijftal muizen of jonge ratten per nacht. Als ze jongen hebben, is er grote predatiedruk op muizen en jonge ratten. Zo zal een kerkuil met vier jongen tot 30 muizen of jonge ratten per nacht vangen. Kerkuiljongen blijven tien weken in het nest vooraleer ze uitvliegen. Op die tijd worden er een 2.100 muizen of jonge ratten gevangen in de omgeving.”

Torenvalken en steenuilen hebben een gevarieerder menu maar ook hun voedsel bestaat uit 60% uit muizen en jonge ratten. “Torenvalken hebben gewoonlijk vijf of zes jongen. Eer de jongen uitvliegen hebben ze een 1.000-tal veldmuizen verorberd.”

Lees verder onder de foto.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
kerkuil

Wie wil er nestkast plaatsen?

Ook burgemeester Manu Claes (cd&v) vindt het inzetten van roofvogels een goede zaak. “Overlast van ratten, maar ook van muizen, komt regelmatig voor. Wij ontvangen daar soms klachten over van inwoners. Als lokaal bestuur plaatsen wij speciale rattenvallen op openbaar domein en wij geven inwoners concrete tips mee om ratten/muizen te voorkomen, zoals geen gekookt eten of vleesresten op de composthoop gooien en de vuilbakken goed afsluiten. Daarnaast hebben wij gekozen voor de inzet van roofvogels. Door het plaatsen van nestkasten kan de biotoop van kerkuilen, steenuilen en torenvalken verbeterd worden. De overlast van ratten en muizen kan zo op een natuurlijke manier aangepakt worden.  Inwoners van Scherpenheuvel-Zichem kunnen zich  kandidaat stellen om een nestkast te laten plaatsen. Het lokaal bestuur heeft 30 nestkasten aangekocht: 10 voor de kerkuil, 10 voor de steenuil en 10 voor de torenvalk. Een aantal van deze nestkasten konden al geplaatst worden, een aantal nog niet.  Wij werken hiervoor samen met Natuurpunt Uilenwerkgroep Oost-Brabant, die op plaatsbezoek komt en, indien de locatie geschikt is,  de nestkasten aanbrengt.  Ik doe een oproep aan onze inwoners. Denk je een geschikt plaatsje te hebben voor een nestkast, meld dit dan aan onze diensten via omgeving@scherpenheuvel-zichem.be of 013/39.13.60”.

Voor de geïnteresseerden, weet dat niet elke locatie in aanmerking,. Enkel boerderijen en schuren zijn geschikt voor de kerkuil, weilanden met enkele bomen voor de steenuil en torenvalk.

Lees meer over