Scherpenheuvel-Zichem komt voortaan financieel tussen voor verwijderen nesten Aziatische hoornaar

Hoornaar

De stad Scherpenheuvel-Zichem komt voortaan financieel tussen bij het verwijderen van nesten van de Aziatische hoornaar. Naargeland het soort nest betaalt de stad tot 270 euro terug. De gemeenteraad keurde hiervoor donderdag unaniem een subsidiereglement goed.

De Aziatische hoornaar is een uitheemse invasieve wespensoort, die al enkele jaren in opmars is.  “Een koningin kwam in 2004 het zuiden van Frankrijk binnen via China, vermoedelijk door het importeren van een bonsai boompje. Na bijna 20 jaar heeft deze exoot zich kunnen verspreiden over half Europa, mede doordat hij hier geen natuurlijke vijanden heeft. In 2018 werd ook in België het eerste exemplaar aangetroffen. Het dier is niet alleen een ramp voor bijen, inheemse insecten en de fruitsector, maar ook zeer gevaarlijk voor de mens. Doordat ze zo bijzonder agressief zijn, vallen er in Frankrijk en Spanje jaarlijks een tiental doden en zelfs in Belgie zijn er alleen al dit jaar meerdere steekincidenten geweest die tot ziekenhuisopnames geleid hebben”, vertelde hoornaarverdelger Nicky Torbeyns uit Scherpenheuvel-Zichem, die de voorbije maanden in zijn thuisstad ook al meermaals moest uitrukken om nesten te verdelgen, ons eerder.

De Aziatische hoornaar maakt jaarlijks nesten en in het voorjaar start een bevruchte koningin, die kon overwinteren, de bouw op van een zogenaamd primair nest dat dicht tegen de grond gebouwd wordt. In een tweede fase verhuizen de hoornaars naar een secundair nest op hogere hoogte. “Elk nest brengt tot 200 koninginnen voort”, weet Nicky.

Lees verder onder de foto. 

hoornaar

Tot 270 euro terugbetaald

De stad wijst erop dat de enige manier om de verspreiding van de dieren in de kiem te smoren het vernietigen van de nesten is en dat de bestrijding best wordt overgelaten aan professionelen zoals Nicky. “Zelf nesten verwijderen kan gevaarlijk zijn want de soort kan zeer agressief  uit de hoek komen wanneer het nest bedreigd wordt. Bovendien moet je zeker zijn dat je met de Aziatische hoornaar te maken hebt en niet met de Europese variant Deze laatste dient niet bestreden te worden."

Omdat vandaag de dag het verdelgen van dergelijke nesten niet meer gratis is, tot 2022 was dat wel het geval, komt de stad nu met een subsidie, andere gemeenten en steden zoals Bekkevoort gingen hen hierin voor.

“De kostprijs kan voor onze inwoners een rem betekenen om een nest te melden en te laten verwijderen. Bij hoog gelegen nesten kan de kostprijs bovendien stevig oplopen. Dit subsidiereglement wil hieraan verhelpen”, zegt burgemeester Manu Claes (cd&v).

In het geval van verwijdering van een embryonest of primair nest bedraagt de subsidie de betaling van de werkelijk gemaakte kosten, met een maximum van 50 euro, voor het verwijderen van een secundair nest bedraagt de maximum subsidie 80 euro, tenzij het nest zich hoger dan 32 meter bevindt want dan komt de stad tussen voor een maximum van 270 euro.

“De ( maximum) subsidiebedragen stemmen ongeveer overeen met de aangerekende kosten waardoor er in de praktijk meestal een quasi volledige terugbetaling zal zijn van de gemaakte kosten", aldus de stad.

Het subsidiereglement gaat in op 1 januari 2024. De subsidie kan aangevraagd worden door de eigenaar of door de huurder van het perceel waar het nest zich bevindt . De verwijdering van het nest dient te gebeuren door de brandweer of door een erkende bestrijder.

De subsidie moet je aanvragen na de verdeling maar wel binnen de twee maanden die daarop volgen.

hoornaar
Tot 270 euro subsidies voor nesten die hoog in de bomen hangen

Lees meer over