Scherpenheuvel-Zichem investeert in veilige schoolomgevingen en schoolroutes

20 juli 2022 | 18u20 | Gepost door rik.poulman@te…
kinderen op fiets

Dit jaar worden de schoolomgevingen in Testelt, Averbode, Zichem en Okselaar aangepakt, volgend jaar staan de andere schoolomgevingen op het grondgebied gepland.

Het lokaal bestuur van Scherpenheuvel-Zichem gaat de schoolomgeving in haar verschillende deelgemeentes veiliger maken. “Je kinderen vlot naar school brengen, of als kind zelf te voet of met de fiets veilig naar school kunnen, is voor ons een prioriteit”, aldus schepen van Onderwijs Tony Van Cauwenbergh (Open VLD). “Samen met de schooldirecties hebben we aanpassingen uitgewerkt voor een veilige schoolomgeving.”

Begin augustus starten de werken. De nieuwe maatregelen gaan in vanaf 1 september, wanneer de schoolpoorten opnieuw openzwaaien na de zomervakantie.

“Voor elke schoolomgeving werden maatregelen op maat uitgewerkt”, legt schepen van Openbare Werken Jan Boeckx (Open VLD) uit. “Het uitgangspunt is de verkeersveiligheid voor (jonge) fietsers en voetgangers verbeteren op hun dagelijks traject naar school. Zo worden er fietsstraten ingevoerd in elke schoolomgeving en zal er in sommige straten éénrichtingsverkeer worden ingesteld om extra ruimte aan fietsers en voetgangers te geven. Met bijkomende belijning, markeringen en signalisatie geven we een duidelijke plaats aan fietsers en voetgangers.”

Lees verder onder de foto
Schepen Van Cauwenbergh
Schepen van Onderwijs Tony Van Cauwenbergh

De bedoeling is om duurzame woon-schoolverplaatsingen te stimuleren. Ingrepen zoals de accentuering van de schoolomgeving, beveiliging van oversteekplaatsen, de inrichting van fietsstraten en voetgangerszones maken verplaatsingen met de fiets en te voet veiliger. “Wij konden beroep doen op de expertise en ondersteuning van de provincie Vlaams-Brabant”, verduidelijkt burgemeester Manu Claes (CD&V).

De provincie ondersteunde de stad en de scholen bij de opmaak van een knelpuntenanalyse en een integraal maatregelenpakket dat verder reikt dan de eigenlijke schoolomgeving. Ook de routes die leiden naar de school werden meegenomen. De Vlaamse overheid subsidieert enkele kleinere ingrepen, zoals verkeerssignalisatie en wegmarkeringen in een straal van 100 meter rond de schooltoegang.

De totale kostprijs van de werken bedraagt 170.000 euro, waarvan 80 %  wordt gedragen door de provincie en 10 % door de Vlaamse Overheid. Met deze maatregelen geven we op de eerste plaats onze jongere weggebruikers een duidelijker en veiliger plaats in het alsmaar drukker wordende verkeer.

Lees meer over