Scherpenheuvel-Zichem heeft eerste hondenlosloopzone, voormalig speelbos krijgt andere locatie

hondenlosloopweide

Scherpenheuvel-Zichem heeft nu ook een eerste honden losloopzone, meer bepaald in de bossen van de Merode in Averbode. De weide werd op vrijdag 25 november officieel geopend. Er zijn nu al plannen voor de aanleg van een nieuw speelbos voor kinderen aan de Weefberg.

“Averbode Bos en Heide is een populair wandelgebied, zowel bij onze  eigen inwoners als bij de vele bezoekers. In het natuurgebied zelf moeten honden aan de leiband. In het losloopbos kan je de hond even laten razen voor je aan je wandeling begint of voor je de terugrit aanvangt. Met een oppervlakte van ongeveer 1,4 ha is er aan ruimte geen gebrek”, zegt schepen van Dierenwelzijn Lieve Renders (cd&v).

De initiatiefnemers kozen er bewust voor om ongevallen bomen te laten liggen zodat die bijdragen tot het plezier van elke hond die er kan over springen, onder kruipen of er iets anders hondgewijs mee kan doen.

“We plaatsten een zitbank op een natuurlijke helling in het terrein, zodat baasjes een overzicht hebben over de volledige losloopzone. Er is een apart gedeelte waar enkel puppy’s en kleine honden toegelaten zijn”, gaande initiatiefnemers verder.

De weide is toegankelijk via de Herseltsebaan, tegenover de parking van Het Moment. Elk baasje moet wel hondenpoepzakjes meebrengen zodat het bos geen hondentoilet wordt.

Het volledige terrein is ook omheind met dubbele draad. De zones hebben een aparte toegang met sas zodat de honden niet kunnen ontsnappen als iemand het terrein wil betreden of verlaten. Je kan van de ene naar de andere zone gaan zonder je hond opnieuw aan te lijnen.

Aan beide ingangen is het reglement duidelijk zichtbaar.

Nieuw speelbos voor kinderen

Aangezien de honden looploszone de plaats inneemt van het voormalig speelbos voorziet de stad een nieuw speelbos aan de voet van de Weefberg. “Momenteel is dit al een speelzone maar die wordt binnenkort sterk uitgebreid met meer mogelijkheden. Er komt een multimovepad: een wandeling van zo'n 2 kilometer waarlangs spelelementen en sportieve uitdagingen te vinden zijn. Daarnaast komt er  een ruimere zone waar kinderen vrij mogen spelen en kampen bouwen.

Hondenlosloopwiede
Foto: Stad Scherpenheuvel-Zichem
Hondenlosloopweide