Scherpenheuvel-Zichem dooft straatverlichting voortaan uurtje vroeger

LED

De stad Scherpenheuvel-Zichem zal haar openbare verlichting voortaan een uurtje eerder doven. De stad besloot al in 2015 om de openbare verlichting te doven van 24 uur tot 5 uur, vanaf 19 december gaat het licht uit om 23 uur. De foto is louter illustratief.

“De energiecrisis met stijgende energieprijzen en een op hol geslagen inflatie stellen ons als lokaal bestuur voor grote uitdagingen.  Zo moet er zoveel mogelijk bespaard worden op energie in de eigen lokalen en gebouwen maar ook op de openbare verlichting. In het verleden werden belangrijke inspanningen geleverd om energie te besparen.  In 2015 al werd besloten om de openbare verlichting te doven van 24 uur tot  5 uur.  Op een aantal kruispunten en in de bebouwde kommen bleef de verlichting branden. Onze stad was met deze besparingsmaatregel een absolute voorloper. Bovendien heeft onze netbeheerder Fluvius, op vraag van het stadsbestuur, de voorbije vier jaar zo goed als de helft (45%) van alle straatlampen vervangen door energiezuinige LED-lampen.  Deze operatie wordt de komende jaren onverminderd verdergezet”, zegt burgemeester Manu Claes (cd&v).

De combinatie van beide maatregelen resulteerde op 7 jaar tijd in een halvering van het energieverbruik, van 1.440.169 KWh in 2014 tot 701.686 KWh in 2021. “De jaarlijkse kost (jaar 2021) voor de openbare verlichting bedraagt 207.000 euro. In 2014 was dat nog 270.000 euro. Hoewel de totaalkost voor het lokaal bestuur gedaald is, is de impact van de gestegen energieprijzen duidelijk zichtbaar.”

Vanaf 19 december 2022 zal  Fluvius, na samenspraak met het stadsbestuur, de openbare verlichting in Scherpenheuvel-Zichem een uur vroeger doven nl. van 23 u tot 5 u. “Op een aantal kruispunten en in de bebouwde kommen blijven de straatlampen branden na 23 uur. Hiermee wordt een bijkomende besparing gerealiseerd van ongeveer 40.500 euro per jaar.”

Ook in andere omliggende steden en gemeenten gaat het licht uit

Het aangepast brandschema zal ook gelden in de omliggende gemeenten Baal, Begijnendijk, Aarschot, Westmeerbeek, Herselt en Diest. “Met dat verschil dat deze gemeenten alle lichten doven. Wij doen dat niet, zo blijft bij ons het licht branden op bepaalde kruispunten en in de bebouwde kommen, zoals dat nu ook al het geval is. Door een uurtje vroeger te doven, maken we bij de vermelde gemeenten een aangepaste regeling mogelijk. Wat dat betreft zijn we solidair met onze buurgemeenten, en solidariteit vinden we in tijden van crisis zeer belangrijk. De bijkomende besparing is uiteraard mooi meegenomen”, besluit schepen van Openbare Werken en Nutsvoorzieningen Jan Boeckx (Open Vld).