Scherpenheuvel-Zichem binnenkort misschien niet meer de stad of gemeente met meeste karakters in de naam

manu

Voorlopig is Scherpenheuvel-Zichem, samen met Langemark-Poelkapelle in West-Vlaanderen, de stad of gemeente in Vlaanderen met het meest aantal letters in de naam maar dat zou weleens kunnen veranderen met de nieuwe fusiegemeente in maak, namelijk Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht. "Ik lig er niet wakker van, er zijn andere zaken die belangrijker zijn", zegt burgemeester Manu Claes (cd&v).

De twee koplopers mogen dan wel, met 21 karakters, de langste gemeente- en stadsnamen hebben in Vlaanderen, in Wallonië doet Ottignies-Louvain-La-Neuve nog beter.

Ook in Vlaanderen riskeren de twee hun titel te verliezen door de nieuwe fusie, tenminste als de naam niet meer verandert, maar daar ligt burgemeester Manu Claes (cd&v) alvast niet wakker van.

"Ik wist niet eens dat we de langste naam hadden, ik geef wel toe dat het inderdaad lastiger is om een formulier in te vullen en je de naam van je adres moet invoeren dan wanneer je in Diest woont, dat is korter he. Formulieren zullen intussen wel voldoende vlakjes bevatten, denk ik dan," lacht de burgemeester.

De naam Scherpenheuvel-Zichem kwam er na een fusie in 1977. Tot dan waren Testelt en Averbode zelfstandige gemeenten en Okselaar en Keiberg waren gehuchten van Zichem, Schoonderbuken was toen al een deel van Scherpenheuvel. Een deel van Kaggevinne ging tot Diest behoren, een ander deel tot Scherpenheuvel-Zichem. "Mijn vader was nog betrokken als politieker bij de fusie destijds. Hij was politiek actief in Averbode en vreesde voor de impact, net als anderen want er was best wat commotie over. Uiteindelijk werd hij, bij de verkiezingen in 1976,  eerste schepen in de nieuwe fusiegemeente en uiteindelijk bleef ook de stem van Averbode aanwezig in het beleid. Destijds wilden sommigen de naam Scherpenheuvel behouden, anderen verkozen Zichem. Uiteindelijk werd in Brussel beslist dat het Scherpenheuvel-Zichem zou worden", zegt Claes.

Liefst geen verdere fusies voor de stad

Een verdere fusie met nog andere gemeenten of steden ziet de burgemeester niet meteen zitten, ook al lonkten gemeenten in het Hageland eerder al. "Misschien is het wel een goede zaak voor kleinere gemeenten maar wij zijn geen vragende partij. We hebben nu zo'n 24.000 inwoners en dat volstaat. Ik denk sowieso dat vrijwillige fusies beter zijn dan opgelegde."

Lees meer over