Poezenopvang zoekt naar kittens van overleden moederkat

Moederkat
Poezenopvang de Snorhaar vzw in Scherpenheuvel-Zichem kreeg zondag een melding van een aangereden kat. Jammer genoeg overleed het beestje vrij snel bij aankomst bij de dierenarts. Omdat de kat net mama was geworden, gaan ze bij de poezenopvang op zoek naar haar kittens.

"Het bleek hier namelijk te gaan om een vrij jonge mama-poes, gevonden aan de Heesterweg in Averbode. We hebben ze nog levend kunnen binnenbrengen bij een dierenarts in Diest maar een keer daar stortte ze jammer genoeg in aan haar verwondingen, waaronder gebroken bekken", zegt vrijwilligster Stephanie, die uitleg waarom het belangrijk is om de kittens te vinden. "Bij het post mortem-onderzoek bleek dat haar tepels nog melkproductie vertoonden, hetzij vermindert, wat betekende dat er ergens een nest kittens achterblijft. De kittens zouden nu tussen 8 en 14 weken zijn en ongeveer een kilo wegen. Gezien de mama een schildpadkat was (dwz zwart/rood) kunnen we niet bepalen welke kleur de kittens zullen hebben. Het is van groot belang dat we deze kittens kunnen vinden, want ook al kunnen ze hun plan al trekken, bij noodweer verdrinken ze nog gemakkelijk. We kregen al massale hulp om te gaan zoeken, ook van de buurtbewoners, maar tot nu toe zijn ze niet gevonden."

Zwerfkattenproject

"Een andere reden om deze kittens toch te vinden is natuurlijk sterilisatie. Dankzij het zwerfkattenproject kunnen we met behulp van de gemeentes wilde katten steriliseren. En dat is echt wel nodig om het aantal zwerfkatten terug te drijven. Op dit moment merken we een positieve trend in onze acties, want er zijn elk jaar minder en minder nestjes. Je kan een wilde, gesteriliseerde kat gemakkelijk herkennen aan een driehoekig knipje in een van de oren."

Coronapoezen

"Net als hondenasielen hebben ook wij te maken met coronapoezen, katten van ongeveer een jaar tot 2 jaar, aangekocht tijdens de corona periode. Sommige mensen hebben nu helemaal geen tijd meer voor de kat door hun werk, anderen gaan bijvoorbeeld naar een bejaardentehuis. Gelukkig hebben we opvanggezinnen waar deze katten tijdelijk kunnen worden opgevangen en gesocialiseerd zodat ze klaar zijn voor een nieuw adoptiegezin", klinkt het.

Heb je meer informatie over de gezochte kittens, dan kan je altijd contact opnemen met De Snorhaar.

Lees meer over