Opvangcentrum Peeterskasteel getroffen door corona-uitbraak

corona
Minstens 29 bewoners van het Peeterskasteel, een opvangcentrum voor vluchtelingen in Scherpenheuvel-Zichem, testten vorige week positief. Dat blijkt na een collectieve testing. De betrokkenen moeten dan ook in quarantaine.

Drie volwassen bewoners van het Peeterskasteel testten vorige week positief op het coronavirus. Op vraag van centrumbeheerder Caritas en het lokaal bestuur werd daarom, op zondag 12 september, een mobiele testing ter plaatse georganiseerd. ELZ Demerland nam 112 testen af, zowel bij de bewoners als bij het personeel.

"Van de 142 bewoners blijken er 29 positief, van 8 personen is het resultaat nog niet bekend en 33 bewoners werden nog niet getest. Twaalf van de 27 personeelsleden werden wel al getest en die zijn negatief. De overige personeelsleden kunnen vandaag terecht bij het mobiel team voor een collectieve testing of bij hun eigen huisarts", verduidelijkt burgemeester Manu Claes (CD&V).

Op maandag 20 september wordt een tweede testmoment georganiseerd en voor de positief geteste personen en hun gezin gelden de isolatiemaatregelen, de anderen moeten hun contacten beperken en blijven thuis. Mensen waarvan het volledige gezin negatief testte, mogen wel boodschappen doen.

Lees verder onder de foto.

opvang
In het opvangcentrum is er een corona-uitbraak

Lang gespaard gebleven

 “We hadden anderhalf jaar lang amper besmettingen, nu worden we jammer genoeg geconfronteerd met een grote uitbraak. Er wonen veel kinderen in het centrum, de besmettingen doen zich dan ook allemaal voor bij gezinnen. De meeste van onze bewoners, ouder dan 12 die al langer in het centrum verblijven, lieten zich vaccineren maar een grote groep nieuwe bewoners kreeg nog niet de kans voor dat belangrijke prikje. Gelukkig is niemand heel erg ziek”, zegt centrumcoördinator Gitte Claeys.

Claes volgt de situatie op de voet. “In de scholen en buitenschoolse kinderopvang Baloe zijn er voorlopig geen grote gevolgen. Alle contacten werden beoordeeld als ‘laag risico’, er is dus geen quarantaine nodig, wel verhoogde waakzaamheid. Alle ouders ontvingen de nodige informatie.”

De kinderen blijven sowieso in quarantaine of isolatie tot en met 21 september. “Op basis van de testing van volgende week maandag wordt bekeken of deze datum behouden blijft of verlengd dient te worden. “

Lees meer over