Oppositie en horecamensen hekelen gebrek aan communicatie, burgemeester nuanceert

Suzy Wouters
Fractievoorzitter voor Vlaams Belang in Scherpenheuvel-Zichem en Vlaams parlementslid Suzy Wouters riep de meerderheid op de jongste gemeenteraad op om te luisteren naar de noden van de middenstanders in de stad. “Velen klagen erover dat de stad passief blijft en de communicatie veel beter zou moeten want ze nu te vaak te laat worden geïnformeerd. Dirk Derwaarts
(50) uitbater van De Leeuw van Vlaanderen treedt haar bij. “We weten nog altijd niet of de kermis binnen enkele weken door zal gaan of niet.”

 “Nu de toestand, sinds enkele weken, richting normaal evolueert, hebben ze nog altijd geen kennis gemaakt met de nieuwe stadspromotor. Die werd aangesteld om acties te ontwikkelen en de aantrekkelijkheid van de handelskernen in Scherpenheuvel-Zichem te versterken. De zomer is begonnen en er mag geen tijd meer  verloren gaan om initiatieven uit de grond te stampen die klanten en bezoekers naar onze kernen moeten lokken. We zien in steden rondom ons vele initiatieven maar in Scherpenheuvel-Zichem blijft het, volgens veel horecamensen stil, te stil”, zegt Wouters en dat is ook de mening van Derwaarts . “De communicatie vanuit de stad komt altijd te laat en ook nu weer is dat het geval. Binnen enkele weken is het normaal gesproken kermis maar of die doorgaat weten we nog altijd niet. We kunnen toch moeilijk allerlei maatregelen nemen en alles voorbereiden als we niet eens weten of het event doorgaat? Ik voel mij echt in de steek gelaten. Als de kermis niet mag dan betekent dat opnieuw een groot verlies voor ons. De omzet is dan normaal 60 tot 70% meer dan op andere dagen”, vertelt de uitbater.

Volgens Derwaarts  is dat niet het enige probleem want, zo zegt hij, de stad loopt letterlijk leeg. “Wij zitten aan het Isabellaplein en daar vertrekt de ene handelaar na de andere. We zijn één van de weinigen die het nog niet hebben opgegeven maar als de stad zo verder doet, zullen ook wij er moeten aan geloven. Ze gingen blijkbaar iemand aanstellen om de leegstand aan te pakken maar daar heb ik nog niets van gemerkt. Recent nog wilden we een tuinoverkapping plaatsen maar ook dat mocht niet. Wanneer het regent komen er dus geen klanten, zo simpel is dat.”

Meerderheid nuanceert

De meerderheid nuanceert bij monde van burgemeester Manu Claes (CD&V): “Wij ondersteunen vanuit de stad de handelaars en horeca wel degelijk. Er wordt via mail en berichten op de stadswebsite zeer regelmatig gecommuniceerd  over de coronamaatregelen. De terrasbelasting werd afgeschaft en uitbreiding van de terrassen is, waar het kon, mogelijk gemaakt. Indien er  vragen zijn over de toepassing van de maatregelen,  kunnen zij bij onze diensten terecht. In het nieuwe personeelskader is een dienst stadspromotie voorzien die initiatieven zal ontwikkelen. Ook de communicatiedienst wordt versterkt. Beterschap is dus op komst. Wat de kermis betreft, ken ik nog maar sinds gisteren de precieze richtlijnen. De organisatie ervan staat morgen als eerste punt op de agenda van de crisiscel.”


 

Lees meer over