Na dagen speuren ontdekt imker nest Aziatische hoornaars

Imker Nicky

Aziatische hoornaars blijven voor problemen zorgen in het Hageland. Bijen-imker Nicky Torbeyns (38) uit Kaggevinne vond nu weer een nest in Scherpenheuvel-Zichem, al duurde het wel enkele dagen voor hij het kon lokaliseren.

Het was een collega imker die Nicky op de hoogte bracht van de aanwezigheid van de dieren. “Hij vertelde mij vorige week dat hij er eentje had gezien bij mijn bijen op de Keiberg in Kaggevinne. Ik had toen nog geen idee in welke richting ik op zoek moest gaan naar een nest maar even later meldde ook een imker in Messelbroek dat hij er eentje had gespot en ook een vrouw liet weten dat ze er een gezien had. Ik ben dan op strategische plaatsen lokpotten gaan plaatsen om die hoornaar te kunnen vangen. De lokpot aan de Schuttersweg in Scherpenheuvel-Zichem had succes waardoor we eindelijk een vliegrichting hadden. Hierdoor konden we de lokpotten herplaatsen en ‘s avonds zagen we op de herplaatste lokpot hoornaars die naar hun nest vlogen aan een dakgoot.”

Het bleek om een primair nest te gaan.”In een embryonaal nest vind je alleen de koningin en larven, later komen er werksters bij en dan wordt het een primair nest waar je al gauw 100 tot 150 hoornaars aantreft. Pas wanneer dit nest te klein wordt verhuizen ze naar een secundair nest, dat bouwen ze meestal in de toppen van hoge bomen. Zo’n nest kan tot 2000 dieren bevatten, waarvan er 50 tot 50 koninginnen zijn die later op hun beurt nieuwe nesten gaan bouwen.”

Een collega van de imker vernietigde het nest, zelf kan hij pas zijn licentie behalen in augustus. “Het nest zelf hebben we laten hangen, anders moest de muur worden uitgebroken, maar deze dieren keren nooit terug naar een bestaand nest. De lokpotten blijven staan zodat we kunnen checken of er toch geen secundair nest gebouwd wordt.”

Lees verder onder de foto

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Uiteindelijk ontdekten ze het nest en konden ze de hoornars verdelgen
Foto: Nicky Torbeyns

Aziatische variant vormt bedreiging

Er bestaat ook een Europese hoornaar, maar die is onschadelijk. "De Aziatische variant daarentegen is een gevaar voor onze bijen, vlinders en andere dieren. Maar ook zijn ze schadelijk voor de fruitteelt. De Europese variant kan je herkennen aan hun rode, bruinachtige lichaam met geel achterlijf. De Aziatische is zwart met één gele streep en heeft knalgele pootjes.”

Wanneer je een hoornaar opmerkt kan je dit melden op de website van Vespa-watch (https://vespawatch.be/). De verdelging van de Aziatische hoornaar is gratis als je dit laat doen door een erkende verdelger. 

Tekst: Laurien Holsbeeks

Lees meer over