In Scherpenheuvel-Zichem kan je vanaf april trouwen aan de Maagdentoren

Maagdentoren

In Scherpenheuvel-Zichem kan je voortaan ook trouwen aan de Maagdentoren. Dat besliste de gemeenteraad op donderdag 21 september.  De oppositiepartij N-VA vroeg al langer om trouwen in openlucht mogelijk te maken.

“Onze fractie vraagt al sinds de coronaperiode om trouwen in openlucht mogelijk te maken. Na twee pogingen door onze fractie werd het voorstel principieel goedgekeurd. Wij zijn dan ook heel blij dat het stadsbestuur eindelijk vaart gezet heeft achter de praktische uitwerking. Het huwelijk is een bijzondere gebeurtenis in het leven van een koppel, en vaak een van de mooiste dagen die ze samen beleven. In naburige gemeentes zoals Aarschot, Lubbeek, Glabbeek en Diest is het al enkele jaren mogelijk om te trouwen op buitenlocaties zoals een park of een bos. Dit wordt unaniem ervaren als een romantische toevoeging aan de trouwdag van de koppels.”, zegtt N-VA-fractieleidster en Vlaams parlementslid Allessia Claes.

Maar kijk de gemeenteraad keurde het voorstel nu goed waardoor koppels vanaf 5 april 2024 kunnen trouwen aan de Maagdentoren. Dat kan op vrijdagnamiddag of zaterdag.

Huwen in openlucht kan enkel op een vaste, neutrale en toegankelijke plaats op het grondgebied van de gemeente. Omdat deze buitenlocatie wordt beschouwd als een onderdeel van het gemeentehuis, moest dit ook vastgelegd worden in een gemeenteraadsbesluit.

 “Deze prachtige historische en groene omgeving vormt de ideale achtergrond voor een romantisch ja-woord. Bovendien kunnen de genodigden in het amfitheater de plechtigheid comfortabel bijwonen. De symbolische aanwezigheid van ooievaars in het gebied is ons uiteraard ook niet ontgaan.”, besluit schepen van Burgerzaken Lieve Renders (cd&v).

Claes is blij dat het voorstel werd goedgekeurd maar betreurt dat het lang duurde. “Intussen zijn er  twee zomers met tal van huwelijken gepasseerd, vooraleer het stadsbestuur tot actie is overgegaan.”