Grond in Voortberg in Testelt verloedert, wijnbouwers biologisch aan de slag om er weer wijn te verbouwen
Het gebied aan de Voortberg in Testelt (Scherpenheuvel-Zichem) werd de voorbije jaren slecht onderhouden waardoor er voortaan alleen nog op een biologische manier wijn verbouwd zal worden. Volgens Natuurpunt is de slechte staat van het gebied onder andere te wijden aan het gebruik van pesticiden die de biodiversiteit hebben aangetast. Dat weet VRT Nws.
De wijngaard werd in 2022 door Natuurpunt aangekocht voor de unieke biodiversiteit maar door het gebruik van pesticiden de voorbije jaren werd die biodiversiteit aangetast. Na de aankoop ging Natuurpunt op zoek naar naar een wijnboer die de Voortberg nieuw leven kon inblazen en die vonden ze in David Celis uit Molenstede die zich, samen met tien anderen, kandidaat stelde. De elf richtten de vzw Petrichor op en namen de wijngaard onder handen en begonnen te snoeien en te bemesten. Bedoeling is zo weinig mogelijk pesticiden te gebruiken en als het toch moet alleen biologische middelen te gebruiken. De wijnboeren hopen dat hun aanpak kan resulteren in een oogst volgend jaar en een eerste wijn in 2026.