Gilbert uit Scherpenheuvel-Zichem krijgt bevrijdingsmedaille van Nederland: "Een eer die geen tien mensen kregen"

In Scherpenheuvel-Zichem werd inwoner en oorlogsveteraan Gilbert Vanhoolandt, hij wordt 99 in juni, geëerd door de Nederlandse ambassadrice Brechje Schwachöfer en vele hoogwaardigheidsbekleders. Hij kreeg er de Nederlandse bevrijdingsmedaille voor zijn sabotagewerk tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat is een eer die nog geen tien mensen te beurt vielen.
Gilbert kreeg de de medaille 'Thank You’ maar over zijn werk als saboteur wilde hij liever niet veel kwijt. “Veel van deze dappere mannen en vrouwen werkten in het geheim en betaalden hun betrokkenheid met hun leven. Hun bijdrage werd echter vaak pas na de oorlog in de volle omvang erkend. Het was een bijzondere viering, zowel emotioneel als plechtig”, aldus burgemeester Kris Peetermans (Blauw SZ).
Vanhoolandt saboteerde treinkonvooien van de Duitse troepen naar Nederland en ons land. Op jeugdige leeftijd, hij was maar 17, trad Gilbert al toe tot de Groupe Géneral de Sabotage en voerde hij samen met zijn groep talrijke sabotage-opdrachten uit waaronder het saboteren van verschillende spoorlijnen en meerdere telefoonlijnen. Daarnaast voerde hij, over de landgrenzen heen, inlichtingenwerk uit voor de geallieerden. Hij zorgde voor cruciale informatie over de Duitse posities en gaf troepenbewegingen en strategische doelen door, dat betekende echt wel een verschil, zo weten historici. "Dit was van vitaal belang voor de geallieerde militaire planning en operaties, waaronder de luchtaanvallen en landingen die Europa bevrijdden. Terwijl de geallieerde bombardementen en militaire operaties de Duitse strijdkrachten op de grond wisten te verzwakken, gaven de verzetshelden de noodzakelijke steun en informatie die deze acties mogelijk maakten. Hun moedige daden, vaak in het geheim en zonder garantie op succes, gaven niet alleen fysieke steun aan de geallieerden, maar waren ook van symbolisch belang voor de moraal van de bevolking in bezette gebieden. Veel van deze dappere mannen en vrouwen werkten in het geheim en betaalden hun betrokkenheid met hun leven. Hun bijdrage werd echter vaak pas na de oorlog in de volle omvang erkend”, luidde het bij zijn huldiging.