Abdijentocht tussen Tongerlo en Averbode mag weer doorgaan

Abdij Averbode
Foto: website Scherpenheuvel-Zichem

Twee jaar na de laatste volledige editie gaat op Hemelvaartsdag, met name donderdag 26 mei, de 39ste editie van de Keytrade Bank Abdijentocht weer door. Op het programma staat een wandel- en loopklassiekers langs de abdijen tussen Tongerlo en Averbode.

Deelnemers wandelen of lopen 16 km. over een parcours door de Merodebosen. De start is in Tongerlo, de finish in Averbode, deelgemeente van Scherpenheuvel-Zichem.  Wandelaars kunnen ook kiezen voor een tocht van 35 km., met start en finish in Averbode.

Door de coronamaatregelen kon het event in 2020 niet doorgaan en in 2021 was er een aangepaste versie, gespreid over meerdere dagen. De organisatoren verwachten dit jaar zo’n 5000 deelnemers.

De lopers vertrekken om 15 uur aan Sporta Spot Kempen in Tongerlo, wandelaars kunnen vrij starten tussen 8 en 11 uur en wie zich wil wagen aan de 35 km. in Averbode vertrekt tussen 7 en 9 uur in Domein De Vijvers, meteen ook de aankomstplaats voor alle loop- en wandeltochten, 95% van het parcours loopt over onverharde wegen.

Sportieve corona-lijn doortrekken

Ook burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem Manu Claes (CD&V) is blij dat het initiatief weer kan doorgaan.  “De Abdijentocht is ondertussen een klassieker geworden. Het evenement laat de deelnemers kennismaken met onze prachtige natuur en ook ons rijke historische erfgoed is nooit ver weg. Deze combinatie maakt de tocht zo uniek en verklaart meteen ook het succes ervan.”

Zijn collega, burgemeester Guy Van Hirtum(CD&V) van Westerlo vult aan: “Zelden werd er meer gewandeld en gelopen dan de afgelopen twee jaren. De coronapandemie spoorde de geoefende jogger aan om nog meer kilometers te trainen, maar vooral ook de niet-actieve sporter trok noodgedwongen de wandelschoenen aan. De Abdijentocht is dan ook een uitgelezen kans om, samen met vele anderen, deze sportieve lijn door te trekken.”

Praktisch

  • Datum: donderdag 26 mei
  • 7u-9u: vrije start 35 km voor wandelaars
  • 8u-11u: vrije start 16 km voor wandelaars
  • 15u: start 16 km voor lopers
  • Start 16 km lopen & wandelen: Sporta Spot Kempen (Geneinde 2, 2260 Tongerlo)
  • Start 35 km wandelen & finish van alle afstanden: Domein De Vijvers Averbode (Judocus Pauwelslaan, 3271 Averbode)
  • Voor de deelnemers aan de 16 km zijn er shuttles voorzien tussen de start- en de finishlocatie.
  • Deze shuttles worden gratis aangeboden, maar reservatie is verplicht.

 

Lees meer over